Slide
Slide

София. Не е нормално в моменти на криза да се увеличават заплатите на чиновниците в бюджетната сфера, а да не се подпомага финансово бизнеса, който изкарва тези заплати чрез данъците и осигуровките, който плаща и инвестициите в своите обекти, а често и в прилежащата им инфраструктура. Още повече, че освен борците на първа линия с пандемията при обявените мерки за почти пълно затваряне на държавата, точно чиновниците са единствените, които имат сигурност за своята работа, бъдеще и увеличена заплата. Това се казва в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Ето какво споделят от организацията.

БХРА до Бойко Борисов: Настояваме за подкрепа от държавата, за да оцелеем

ПОЗИЦИЯ

на

Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация

В моменти на криза икономическата логика е правителствата да подкрепят онези сектори, които допринасят за най-много приходи в бюджета и имат най-много заети лица. И чието добруване ще помогне за най-бързо излизане от тежката ситуация. Отчитайки сериозността на последиците за икономиките в ЕС заради световната пандемия на Ковид – 19, Европейската комисия подчерта, че в националните планове за възстановяване и устойчивост на държавите ключови сектори, които трябва да бъдат подпомогнати са туризма и транспорта.

Заведенията с 6 основни искания до правителството преди да бъдат затворени в петък

В България, според данни на Световния съвет по туризъм, през 2019 г. отрасълът е допринесъл за 10,3 % от БВП на страната, а всяко 4-то ново работно място е генерирано от сектора. Затова и голямо недоумение буди пасивността от страна на държавата по отношение исканията на БХРА и всички други туристически организации за взимане на спешни мерки, които да помогнат на индустрията на гостоприемството да оцелее и изключване на туризма от обхвата на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Предлагат затягане на мерките от петък и удължаване на епидемичната обстановка до края на март 2021

Според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) не е нормално в моменти на криза да се увеличават заплатите на чиновниците в бюджетната сфера, а да не се подпомагане финансово бизнеса, който изкарва тези заплати чрез данъците и осигуровките, който плаща и инвестициите в своите обекти, а често и в прилежащата им инфраструктура. Още повече, че освен борците на първа линия с пандемията при обявените мерки за почти пълно затваряне на държавата, точно чиновниците са единствените, които имат сигурност за своята работа, бъдеще и увеличена заплата.

През последните месеци целият туристически бранш неколкократно поставя на дневен ред искания за мерки, с които да се подпомогне оцеляването на бизнеса и по-бързото му възстоновяване, а чрез това и за и увеличавне на приходите в бюджета. От пролетта насам без отговор останаха исканията на БХРА държавата да поеме заплатите и осигуровките на бизнесите, които са затворени, да плаща режийните им разходи, да осигури по – лесен достъп до нови кредити и разсрочване на старите задължения, да обяви гратисни безлихвени периоди за дължимото от фирмите на държавата, да превърне мярката 60/40 в работеща и за туризма. Всички тези и други предложения БХРА неколкократно изпращана до премиера Борисов и ресорните министри.

За съжаление, въпреки многобройните апели от наша страна, реални мерки не се предприеха в подкрепа на затворените летни хотели и на почти напълно унищожените нощни клубове. Сега няма и подкрепа за осъществяване на зимния сезон, който е пред провал и обрича стотици инвеститори и техните служители на фалит.

Кабинетът отказва  комуникация с реално действащите представители на сектора и вместо това замита проблемите под масата чрез разговори с удобни на властта субекти. Животоспасяващите решения за един от структороопределящите сектори на икономиката постоянно се отлагат и това води до тотален геноцид върху персонала, семейния бизнес и свободно наетите лица в бранша. Липсата на подкрепа за туризма ще доведе до колапс на икономиката на цели региони в страната, които са зависими само от дейността на хотели, ресторанти и атракции. Ще доведе до загуба на поминъка на цели общини и до обезлюдяване, масово обедняване и липса на перспектива за населението им.

5 основни искания имат туроператорите, за да оцелеят! Обединение „Бъдеще за туризма“: Втори локдаун ще бъде фатален за туризма

Туризмът, въпреки своята роля за българската икономика, е тотално неглижиран. На колене са поставени не само хотелиерите и ресторантьорите, но и всички други участници в туризма – туроператори, екскурзоводи, превозвачи, аниматори, участници в шоу програми, доставчици на стоки и услуги за бранша. От месеци туризмът получава само обещания и уверения, че много се работи за неговото спасяване.

От БХРА неколкократно сме заявявали, че здравето на нашите клиенти, служители и близки е най-важно. Но сме категорични и че при парализиране на цялата държава и невъзможност да работи, бизнесът и заетите в него трябва да получат финансови компенсации, както това бе направено във всички държави в ЕС.

През последните 30 години туризмът неизменно е сред водещите сектори на икономиката. Този който не само не е искал помощ от държавата, но е подпомагал развитието и на други браншове като строителство, транспорт, производство и търговия. През последните 9 месеца обаче туризмът има нужда от подкрепа, за да възвърне ролята си на структуроопределящ българската икономика бранш. Сега е моментът, в който държавният апарат трябва да демонстрира стратегическо мислене и не само да тушира моментните последици от кризата, а да подпомогне онези сектори, които ще са двигател на икономиката и през следващите десетилетия.

Затова от БХРА настояваме мерките, които предложихме през последните месеци да бъдат разгледани и приложени, за да спасим заедно бъдещето на страната ни.

ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО НА БХРА

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията