София. Собствениците на заведенията искат да знаят как ще бъдат компенсирани преди да бъдат затворени техните обекти. 6 основни искания имат от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, които тази вечер подготвиха писмо до премиера Бойко Борисов, с копие до Томислав Дончев – заместник-министър председател, Марияна Николова – заместник-министър председател по икономическата и демографска политика и министър на туризма, Кирил Ананиев – министър на финансите, Деница Сачева -министър на труда и социалната политика, Лючезар Борисов – министър на икономиката и до здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Предлагат затягане на мерките от петък и удължаване на епидемичната обстановка до края на март 2021

Ето и обръщението на двете организации до правителството:

Обръщаме се към Вас във връзка с предложение от министъра на здравеопазването за налагане на нови мерки от 27.11.2020 г., включващи затварянето на заведенията за хранене и развлечения, както и други сфери на бизнеса в България. 

Ние месеци наред проявяваме разбиране към пандемичната обстановка и полагаме сериозни усилия, за да съдействаме за нейното овладяване. Огромната част от нашия бранш спазва всички наложени мерки, а нашите организации винаги са призовали за строги персонални наказания за тези, които не го правят. 

Проявихме разбиране когато бяха затворени нощните заведения и поискахме обезщетение само за нашите служители, като бизнесът пое основната икономическа тежест. 

С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения,

настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес,

на които ще бъде забранено да работят – помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н. 

Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор. 

В тази връзка, нашите справедливи искания се свеждат до:

  1. Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, за да се предотврати сериозна междуфирменна задлъжнялост. 
  2. Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година. 
  3. Спиране  или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 
  4. Компенсиране  на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/. 
  5. Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен. 
  6. Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед. 

Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив. 

Затова настояваме да ни бъде разяснено, какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и  при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново. Както и какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако наложените забрани след 27 ноември не дадат желания резултат? 

Надяваме се, разбирате, че тази несигурност се отразява изключително негативно както на нас, така и на нашите служители. Като браншови организации, наше основно задължение е да защитаваме правата на сектора си. И сме готови да ги защитаваме с всички позволени от закона средства. Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора. 

Вярваме, че ще обърнете внимание на тези наши искания и ще помогнете на бизнеса и служителите ни да преодолеят този тежък момент.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA