Slide
Slide

София. Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ (СТТА ОБТ) излезе с официално писмо до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, както и до министрите на финансите и здравеопазването относно предложението за новите мерки, които да бъдат приети от петък.

Ще оцелее ли туризмът след втория за годината локдаун, който започва от петък, 27 ноември?

Този въпрос си задават мениджърите на 132 фирми, които са членове на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“(СТТА ОБТ).

Здравето и животът на хората са основен приоритет. Затова ние в сдружението подкрепяме мерките на правителството за овладяване на пандемията. Но като организация, призвана да защитава правата на туроператорите и туристическите агенти ние настояваме за пет икономически решения, които биха подобрили ликвидността и заетостта в бранша“, посочва Павлина Иванова, председател на УС на организацията.

БХРА до Бойко Борисов: Настояваме за подкрепа от държавата, за да оцелеем

Исканията на туроператорите, които членуват в СТТА ОБТ:

-10% грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти.

-Въвеждане на социална мярка за неработещите туроператори и туристически агенти в съотношение 80/0.

-Специален нисколихвен кредитен продукт за ТО и ТА, поради счетоводната специфика на работата, невъзможност за материално обезпечение, влошена финансова експозиция, и наближаващ краен срок за възстановяване на предплатени пътувания на 320 000 туристи.

-Налагане на мораториум на банковите кредити и безлихвено отсрочване на всички плащания към държавния бюджет за период от 6 месеца.

-Законодателна инициатива за удължаване срока на застраховка „Отговорност на туроператора“ за месеците на затворен бизнес.

Предлагат затягане на мерките от петък и удължаване на епидемичната обстановка до края на март 2021

Предложенията са част от отворено писмо до премиера Бойко Борисови министрите от кабинета, което бе разпространено днес в отгвор на подготвяните от правителството мерки за ограничаване на пандемията, които ще влязат в сила след два дни.

Заведенията с 6 основни искания до правителството преди да бъдат затворени в петък

Те са съобразени с насоките по временната финансова рамка, дадени от ЕК на 19март и актуализирани на 13 октомври. Мерките вече действат и показаха ефективността си след прилагането вредица европейски държави, напомнят от сдружението.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията