Slide
Slide

Руслан Йорданов – специален пратеник на Bgtourism.bg в Сърбия

Белград. Министърът на туризма Христо Проданов проведе работна среща в Белград с министъра на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Татяна Матич. Той предложи конкретни идеи, които да дадат възможност двете държави са обединят усилия и да разгърнат своя потенциал в областа на културно-историческия, конгресния и поклонически туризъм. България и Сърбия се обединиха да работят под мотото “Балканите – сигурна дестинация за туризъм”

“В Белград съм, защото виждам потенциал в отношенията между двете държави в областта на туризма. Преди Ковид 500 хиляди сърби посещаваха страната ни годишно, толкова бяха и българските туристи в Сърбия. Вашите граждани познават добре нашите ски курорти. Надяваме се чрез участието ни в изложението и със съвместни инициативи България да бъде преоткрита от повече сръбски туристи като дестинация за лятна ваканция”, каза българският министър.

Христо Проданов бе сред официалните гости на откриването на най-голямото туристическо изложение в Сърбия

Проданов призова Сърбия да ни подкрепи за страна домакин на 68-та сесия на Регионална комисия Европа на СОТ през 2023 г. Гласуването ще бъде в началото на юни в Ереван по време на 67-та сесия.

През май в Слънчев бряг страната ни планира да организира информационно събитие за възможностите за туризъм в България, за което Матич получи неформална покана да присъства. У нас ще бъдат поканени журналисти и инфлуенсъри, които лично да се запознаят с условията за туризъм в България.

Страните се съгласиха да поддържат по-интензивни контакти между държавните органи за туризъм на равнище екпертна работна група. България и Сърбия ще работят за създаването и промотирането на съвместни туристически продукти и маршрути за привличане на туристи от далечни държави като Китай, Австралия и др.

“България и Сърбия не са големи държави, но може да вземем пример от големите международни спортни първенства, в които страните се обединяват и домакинстват на мащабни форуми”, добави Проданов.

Татяна Матич предложи двете държави да направят и общ бранд за Стара планина, която е на територията на двете държави – заедно да я промотират. Проданов посочи, че това може да стане по трансграничнати програми, защото България и Сърбия имат не само обща планина, но и обща река, визирайки Дунав.

В началото на срещата, която се проведе в сградата на правителството на Сърбия, домакините поздравиха Христо Проданов, който днес празнува рожден ден.

Сподели публикацията