Slide
Slide

Албена. Още тази година откриваме нов граничен пункт при Златоград-Термес. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, след като днес се срещна с министъра на инфраструктурата и транспорта на Гърция Константинос Караманлис.

Българската страна се ангажира да предприеме действия за ускоряване на преминаването през пункта Маказа-Нимфея като ще бъдат поставени кантари за тежкотоварни автомобили. Целта е да се облекчи трафикът през ГКПП Кулата- Промахон. През следващата година предстои отваряне на пункт при Рудозем и Ксанти, добави българският транспортен министър.

България и Сърбия се обединиха да работят под мотото “Балканите – сигурна дестинация за туризъм”

На журналистически въпрос след срещата, за участие на България в концесията на пристанището в Александруполис, министър Събев отговори, че българската държава иска да придобие минимум 20 процента от акциите. „Все още обсъждаме към кой от консорциумите да се присъединим. Пристанището в Александруполис може да стане една от стратегическите точки в общата транспортна свързаност между България и Гърция“, коментира той.

След срещата Константинос Караманлис подчерта, че през последните три месеца се случиха важни неща за ускоряване на транспортните проекти между двете държави. Отваряме нова страница в отношенията, каза още той. Министър Караманлис информира, че са обявени търговете за реализирането на железопътен коридор „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“. През 2023 г. предстои сключване на договори. Приключването на строителството е предвидено към 2027 г-2028 г.

Сподели публикацията