Христо Проданов с посланика ни в Сърбия Петко Дойков
Slide
Slide

Белград. Министърът на туризма Христо Проданов бе сред официалните гости на откриването на 43-тото издание на международното туристическо изложение в Белград.

Министърът на търговията, туризма и телекомуникациите в Сърбия Татяна Матич и кмета на Белград Зоран Радойчич днес дадоха началото на най-големия туристически форум в западната ни съседка на официална церемония.

Христо Проданов поздравява Татяна Матич


Изложението ще посрещне първите си посетители на 24 март и ще продължи до 27-ми. 

Матич посочи, че Сърбия иска да покаже на света, че е модерна, вълнуваща и креативна дестинация. Тя пожела на всички свои колеги от региона и от далечните държави заедно да излязат от сложните времена, в който e поставен туризма през последните две години. 

Сръбският министър на туризма изказа задоволството си, че изложението се провежда, въпреки че светът не е нито мирен, нито стабилен. „Войната в Украйна със сигурност ще засегне туризма, но ние вярваме, че той ще оцелее въпреки всичко, защото това е много адаптивна индустрия“, каза Матич.

Директорът на Туристическата организация на Сърбия Мария Лабович каза, че вътрешният туризъм е популяризиран на това изложение под новата марка „Serbia Experience“, което според нея е правилното име, тъй като туризмът е преживяване. Кметът на Белград Зоран Радойчич заяви, че Белград ще представи своето разнообразие на експото.

„Миналата година имахме два пъти повече туристи, отколкото през 2020 г., а тази година отново има тенденция на нарастване. Радвам се, че мога да кажа, че туризмът в Белград отново е на крака. От 2018 до 2021 г. общият брой на гостите е 3,3 милиона, а през 2021 г. е регистриран ръст от 84 процента спрямо 2020 г. За същия период общият брой на нощувките е 7 милиона, от които 6 милиона чуждестранни“, сподели Радойчич.

Зоран Радойчич – кмет на Белград

СЛОГАНЪТ НА 43-ТОТО ИЗДАНИЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО ITF – БЕЛГРАД Е „МЕЖДУ ПЛАНИНИТЕ И МОРЕТАТА“.

Посетителите ще имат възможност да изберат дестинация според желанията си: семейни пътувания, пътувания за млади хора, далечни дестинации и др. От чуждите държави своите възможности ще представят България, Гърция, Турция, Черна гора, Египет, Русия, Северна Македония, Тунис, Румъния, Унгария и Словакия, а за първи път с богати си предложения за почивка ще се представи Малайзия.

Припомяме Ви, че България ще има информационен щанд, с който ще се опита да привлече повече туристи от съседната държава. На място своите възможности ще се представят Албена тур, Столична община и ТИЦ „Царевград Търнов“.

Изложението е предназначено за масова публика и професионалисти. По време на последното му издание са участвали 900 изложители от 44 страни. Туристическия форум събира близо 70 хиляди посетители и над 12 хиляди бизнес посетители.

Снимки Руслан Йорданов – специален пратеник на Bgtourism.bg в Белград

Сподели публикацията