Slide
Slide

София. Цветни печати, които да обозначават произхода на агнешкото месо, ще бъдат поставяни в месодобивните предприятия преди Великден, съобщи БНТ. Така потребителят ще бъде наясно българско или вносно е месото, което купува. От Агенцията по безопасност на храните обмислят печатите да бъдат в два цвята – червен и син.

От години Селви Али предлага на клиентите си само българско агнешко месо, доставено от кланица във Велинград. Мъжът казва, че повечето хора се интересуват от произхода му, но и най-вече да е прясно.

Селви Али – собственик на магазин за месо: Аз не мога да работя с чуждо месо, защото нямам фризери и при мен идва месото само в охладен вид.

За да са наясно потребителите какво месо купуват, от тази година върху него ще има поставен цветен печат. Червен цвят за българско производство и син за вносно. Месото ще бъде обозначавано още в месодобивните предприятия.

д-р Камен Янков – директор на ОД на БАБХ-Пловдив: Целта е да доказват контрола, който оказваме в кланицата, а сега с цвета е да се докаже произхода – български или внос.

Според овцевъди така ще се стимулират родните производители.

Румен Стоянов – председател на организация на развъдчиците на автохтонни породи овце: По този начин всички ще излезнат сами от сивия сектор, защото те няма да могат да продават животните, агнетата, млякото на магазина, ако няма произход.

Не всички клиенти обаче смятат, че печатът е важен.

Дамян Дамянов: Печатът за мен не е гаранция. На етикета трябва да е обозначено. Аз съм привърженик на българското месо. Агнешкото да е розово и да има тлъстинка.

д-р Камен Янков – директор на ОД на БАБХ-Пловдив: Да си го купуват от лицензираните търговски магазини. И да гледат срока на годност, произхода.

В Пловдивско вече започнаха проверки по пазарите за продажба на агнешко месо и яйца без доказан произход, както и при търговията с живи животни. Ще се проверяват и магазините.

Сподели публикацията