Снимки Руслан Йорданов
Slide
Slide

Истанбул. Трите най-посещавани дестинации в Турция през 2022 г. са Истанбул, Анталия и Одрин, съобщи министърът на културата и туризма Мехмет Ерсой. 8,5 милиона туристи от чужбина са посетили Истанбул от януари до юли. Само през юли туристите от чужбина в мегаполиса са били 1 760 000.

Истанбул, снимка Руслан Йорданов

На второ място се нарежда Анталия с близо 6,4 милиона гости през първите седем месеца, а на трето e Одрин с 2,5 милиона туристи, основно с посетители от България и Гърция за шопинг туризъм. Мугла е №4 в класацията с 1,48 милиона чуждестранни туристи.

Одрин, снимка Денислав Алексиев

Данните са дали основание Турция да си постави още по-високи цели през тази година – да посрещне близо 47 милиона туристи и да реализира приходи в размер на 37 милиарда долара.

Кушадасъ, снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Досега страната е била посетена от над 23 милиона туристи от чужбина през първото 7-месечие. Това е увеличение от 128% спрямо предходната година. Начело в класацията са германските туристи с близо 3 милиона души, следвани от Русия с 2,2 милиона души, Великобритания с 1,81 милиона души и България с близо 1,4 милиона туристи, сочат данните на Министерството на културата и туризма.

Сподели публикацията