Slide
Slide

Доха. Катар е малко емирство, което обаче изобщо не го спира да проектира и реализира причудливи и иновативни решения, които да са интересни и полезни, както за местното население, така и за туристите, които го посещават. Едно от тях беше официално открито на 16.12.2021 г., а именно паркът Al Gharrafa – ширнал се на площ от 50 000 кв.м в столицата Доха, той предлага активности и удобства за хора от всякакви възрасти. Принос в залесяването на парка са взели и ученици със специални нужди от Shafallah център, за които се полагат усилия да бъдат участници в обществения живот.

Al Gharrafa парк предлага и първите климатизирани спортни зони за пешеходци и джогинг, както и климатизирана зона за колоездачи.

Интегрирани са системи за охлаждане, които осигуряват комфорта от 26–28 градуса постоянна температура на въздуха, независимо от сезона навън. Освен това постигането на този идеален климат за активните хора е благодарение на иновативна система, която намалява оперативните разходи с до 50%. В тази посока са направени прочувания и се стига до заключения, които налагат използването на определени растения, като увивни и някои видове дървета, които спомагат за циркулацията на охладения въздух и възпрепятстват изтичането му извън пистовите тунели за активни хора, по този начин те способстват задържането на така жадуваната хладина през летните месеци, като спомагат за намаляването на температура с до 10 градуса.

Източници: iloveqatar.net, Qatar-tribune.com

Сподели публикацията