Slide
Slide

София. Зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева беше гост на събитие, организирано от Туристическия борд на Белград под патронажа на Посолството на Република Сърбия в България.

На събитието присъстваха представители на Посолството на Република Сърбия в България, както и представители на туристическия бранш от двете страни.

Заместник-министърът поздрави организаторите и гостите и заяви, че България и Сърбия имат богата обща история, която привлича туристи от цял свят.

„Преди пандемията двете страни посрещаха туристопоток от близо половин милион туристи, което поставя Сърбия в една от топ 5-те страни, с които работим. Според последните статистически данни за първите седем месеца от 2022 година се отчита 53% ръст на сръбски туристи спрямо първите седем месеца от 2021 година“, отбеляза проф. Модева.

Най-популярните дестинации в България за сърбите са Банско, София, последвани от Несебър, Самоков и Смолян. Традиционно Сърбия е една от най-популярните дестинации за българите, заедно с Турция, Гърция и Румъния.

Професор Модева заяви, че съвместната ни работа, свързана с рекламата и промотирането на двете дестинации, ще допринесе за развитието на комбинирания туристически продукт в Европа. Поддържане на добрите взаимоотношения между двете страни и обмяната на ноу-хау в сферата на туризма ще имат безспорно ползотворен ефект върху сектора.

Сподели публикацията