Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха отворено писмо до Националното сдружение на Общините в Република България. В него те имат 5 точки с конкретни предложения за подкрепа към най-засегнатия от COVID-кризата бранш.

Ето и писмото на браншовите организации към общините и общинските съветници

Ресторантьорският и развлекателен бранш бе поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията. Ние сме единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Това доведе до масови фалити в бранша, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене на дивиденти, каквато е основната функция на частния бизнес.

С оглед на възможността и надеждата на всички ни, че от 01.03.2021 г. местата за хранене и развлечение отново ще могат да работят, но с намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения от нашите потенциални клиенти, се обръщаме към вас с апел да предприемете нужните действия, които са изключително във вашия ресор на действие, а именно:

  1. До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.
  2. Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и, съответно – удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).
  3. Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.
  4. Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, а същите да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.
  5. Да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията на рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията