Slide
Slide

Занзибар. Хиляди български туристи си подариха лято посред зима и превърнаха Занзибар в хитова дестинация през последните два месеца. Десетки чартъри отлетяха от София и Варна до едно от малкото места по света, което бе свободно за туристи. Екзотична и достъпна дестинация! Но какво е впечатлило туристите там? Как туристическите агенти видяха Занзибар през своите очи? Отговор на тези въпроси търсим сега!

Станислав Георгиев от туристическа агенция „Пътувай с мен“ споделя, че като представител е имал възможността да разгледа анкетните карти и отзивите са били или много добри, или отлични.
Станислав Георгиев
„Туристите от чартърите имаха избор за почивка от десетина хотела, по голямата част на All Inclusive. Всеки хотел си имаш плюсовете и минусите, така че различните места за настаняване определяха пристрастията на туристите. На един хотел туристите оценяваха плажа, на друг ол инклузива, на трети анимацията, но може да се кажа, че имаше едно общо нещо, което се хареса на всички в Занзибар. Спокойствието!
Спокойствието от това, че новините не са заети да съобщават процентното съотношение положителни спрямо направени тестове. Не съобщават лични трагедии, с което напрягат мисълта на хората. Всякаш имахме едни 9 дни, в които забравихме думите коронавирус и Covid-19. Те всякаш не съществуваха в ежедневието. Хората се бяха съсредоточили в активната си почивка – в топлите води на Индийския океан или на плажа на шезлонга под някоя кокосова палма. Във всички хотели се набляга на морски дарове и тропически плодове и всеки един обяд или вечеря си бяха тържество“, разказва Георгиев.
Питаме го какво би го върнало отново в Занзибар? „Ами уникалните бяло брашнени плажове, навлизащи в тропическите палмови гори. Чистата вода на океана, добрата храна и искрената усмивка на местните, докато те поздравяват с Джамбо!“, признава туристическият агент, който вече лично се е убедил във възможностите на дестинацията и знае къде да изпрати своите туристи.
Снимка Павлина Русева
Мая Николова – собственик на туристическа агенция „Ред турс“ не крие, че е влюбена в Занзибар.
„Мястото е прекрасно – уникално тюркоазено топло море, много зеленина, цветя и палми, ситен бял пясък, впечатляващо пъстро разнообразие на подводни видове – морски звезди, риби, корали.
Мая Николова

Хората са изключително дружелюбни, бедни, но щастливи, те предават едно особено настроение на туристите.

Джамбо-мамбо (Здравей) и Хакуна Матата (бъди щастлив, без грижи)

са фрази, които чуваш буквално всяка минута и те карат да се усмихваш широко! Обслужването и чистотата са на много високо ниво, храната е разнообразна, прясна, вкусна – всички хотели, които посетихме го потвърдиха, категорично мисля, че може да намерим точното място на острова дори и на най-изискващия клиент. Разнообразието от хотели по острова е достатъчно, за да задоволи всеки тип турист.
От гледна точка на обслужване на българските туристи, мога горещо да препоръчам Абакс на всички колеги! Гидовете на място са много добре подготвени, достатъчно като брой хора, всеки турист има на разположение български представител, към който да се обърне и да получи отговор на въпрос, помощ или организация на екскурзия“, споделя Николова.
Топ местата, които са я впечатлили са екскурзия с лодка, среща с делфини и шнорхелинг на първо място.
„На много места по острова има подходящи места за целта, така че туристите могат да подберат къде да направят подобен тур според локацията на хотела им. Сафари Блу е може би най-популярното и посещавано, аз бих препоръчала и остров Мнемба.

Посещението на ферма за подправки също е страхотно преживяване – не само заради възможността да се запознаеш на място с дърветата и растенията, по които растат използваните от нас ежедневно кафе и подправки, но и заради страхотните местни еккурзоводи и аниматори, които чрез разказите и закачките правят престоя там незабравим!“, допълва туристическият агент.

Пресиян Лозанов – собственик на туристическа агенция „Ара тур“: Въпреки че стана много популярна дестинация в последно време, Занзибар ще остане екзотика, независимо от опитите да бъде сравняван с масов курорт, където туристите, едва ли не се тъпчат и прескачат по плажа.

Пресиян Лозанов

Съветът ми към всички, настроени критично от нечии коментари за мизерия и пошлост е да отидат, за да се уверят с очите си и тогава да изразят своето мнение. Така направихме и ние, за да бъдем обективни в преценката си и най-вече да можем да дадем от първо лице информация на туристите, които често се колебаят и задават множество въпроси.

На море в Египет! Само на 3 часа от София температурите скачат до 40 градуса

Трудно е да се опише всичко с няколко думи, но това, с което трябва да се започне  и което прави Занзибар толкова желано място е усещането, че попадаш в един съвсем различен свят. Вярно, в последните години доста дестинации станаха достъпни за голяма част от хората и не става въпрос за това дали някой може или не може да си го позволи, а за онова усещане, че си се откъснал от реалността, която те заобикаля.

Занзибар е контраст на това, което до скоро приемахме като стандарт за туризъм – архитектура, музеи, кухня, история или лукс.

Най-голямата забележителност на острова е неговата природа и хората.

Да, хората! Любезни, добронамерени и услужливи – нещо, което сякаш позабравихме. Готови във всеки момент да ти бъдат полезни, те непрекъснато се усмихват. Говорейки за природа, на първо място бих искал да изтъкна  отношението към нея. Местните и начина им на живот са в пълна хармония с нея. Изобилие на пресни плодове, което трудно може да си представи човек. И храната е изключително разнообразна, прясна и много вкусна. До минимум са сведени всякакви сложни обработки – просто се наслаждаваш на богатството, което земята и океана са дарили.

Максим Бехар: Сейшелите са вече най-чистата и най-сигурна дестинация за туристите в света

Хотелите също са в стил, напълно сливащ се с обикалящата среда, автентични и много уютни. Липсва онзи показен лукс, който, може би, мнозина очакват, но учудваща е хигиената, поддържана навсякъде и естествения досег с флората и фауната на острова. Ние бяхме в хотел, буквално сред тропическа зеленина и на самия бряг на морето. Нещо като съвременни луксозни робинзоновци.

Това, което препоръчваме без капка колебание е Синьото сафари. Един ден, прекаран сред вълните на океана и неговите обитатели – гмуркане, плаж, шнорхелинг. И всичко това, допълнено с невероятен обяд от прясно уловени морски дарове. Наистина неповторимо преживяване!

Единственият недостатък се оказва краткото време, защото всички си тръгват със съжаление“.

Какви са впечатленията от Занзибар на Павлина Русева – собственик на туристическа агенция Сейф Травел – утре (24 март) в Bgtourism.bg

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията