Slide
Slide

Тодор Бонин е собственик на туристическа агенция TRAVELAGI. Вече 9 години той създава така наречените Tailor-made adventures! През далечната 2013 година, следвайки мечтите си, той успява да пробие в нишата с круизни пътешествия, а по-късно започва да създава и собствени специално изготвени екзотични проекти, включващи голям набор от активности. Той е един от много българи, които тази година посетиха Занзибар, а при завръщането си бе посрещнат със заповед за задължителна карантина. Интервю с Тодор Бонин за Bgtourism.bg

– Здравейте, г-н Бонин! Как и защо избрахте Занзибар за дестинация на Вашата последна визита?
– Африка беше планирана малко преди да започне пандемията през 2020 г. За съжаление са наложи да отлагам това пътуване 2 пъти. Програмата беше готова трябваше ми само прозорец в пандемията, за да отлетим!
Колегите от Абакс излязоха с перфектното предложение за полет, пасващ идеално на моята програма.
Знаех, че всички чакат с нетърпение да отидат някъде на екзотична почивка!
Конкуренцията за Занзибар беше огромна, на където и да погледна всички колеги продаваха Занзибар.
Моето предложение обаче съчетаваше истинската Африка, сафари с посещение на двата най-големи национални парка Нгоронгоро и Серенгети, както и езерото Маняра. Това бяха незабравими 5 дни за нас. Изключителна привилегия беше да се срещнем с дивия сват на Африка, да посетим истински Масайски села и да се сблъскаме с тяхната действителност.

Имахме огромния късмет да видим миграцията на Гну в мащаби, които дори не съм си представял преди това.
Що се отнася до лоджовете, в които отсядахме, смея да твърдя, че хората бяха подготвени. Персоналът носеше маски, при всяко пристигане ни мереха температурата, а дезинфектанти имаше навсякъде. Всичко беше чисто и изрядно! 

– Оправдаха ли се очакванията Ви за тази дестинация? През Вашите очи – как протече пребиваването Ви в далечната и екзотична държава?
– О – да, Танзания и Занзибар надминаха очакванията ми!
Хората там са много организирани, изрядни и спокойни, всичко се случваше като по конец. Pole-Pole както биха казали местните!
В Занзибар дори посетихме основно училище в едно селце, където оставихме ученически помагала, които бяхме подготвили и донесли от България. Тези деца и техните учители в онзи момент преливаха от щастие. Смея да твърдя, че аз лично не съм се чувствал по-горд от себе си, че успях да организирам това посещение. Видях как всички около мен излъчват щастие от това, което направихме.

Имахме 11 дни да видим и опознаем възможно най-много от Танзания и Занзибар и го направихме! Прекарахме един единствен ден в почивка около басейна на хотела.

– Днес Вие сте един от стотиците пътници, които сте под карантина. Какъв е резултатът на Вашия ПСР тест, кога и къде го направихте?
– Да, всички си мислехме, че след пристигане в България ще бъдем освободени от карантина след представяне на отрицателен PCR.
Кацнахме на летище София в 22:15 на 07.03. РЗИ ни посрещна записа ни данните и ни даде 24 часа, в които да представим PCR.
Лично аз си направих теста на 08.03 около 09:30ч. в лаборатория Генетика, Клиника Малинов.

Тестът ми беше готов около 15:00 часа на същия ден и беше негативен, веднага го препратих към РЗИ.
На следващия ден все още никой не се бе свързал с мен за отмяна на карантина. Взех телефона и се обадих в РЗИ, една любезна госпожа ми обясни, че аз все още съм под карантина от 11 декември 2020 г. – тогава бях контактен и имах 10 дни, които явно са се удължили на 3 месеца.
Тя ми обясни, че сега ще го препрати към колегите да ми свалят и двете карантини тъй като съм с отрицателен тест и ме помоли да се обадя отново след 1 час, за да проверя дали съм освободен.
Обадих се след около три часа – отново бях под карантина според някаква нова заповед на министъра, която съм пропуснал.
Казвам аз имам отрицателен PCR резултат, насреща получавам отговор: „Няма заначение, министърът каза всички от Африка под карантина“.

Туроператорите се срещнаха с Ангел Кунчев, здравните власти ще преразгледат решението си за Египет

– В какво здраве Ви намираме? Как протича карантината Ви?
– В перфектно здраве съм! Седя си у дома здрав под карантина до 17 март и се чудя защо ми трябваше да си правя тест при положение, че той не ме освобождава от карантина?!

– В държава като Занзибар би трябвало да сте подсилили имунната си система, благодарение и на яркото слънце, което дава витамин D. Успя ли тази ваканция да Ви подейства здравословно?
– Страхотен въпрос! Да, успях да взема максимума от това приключение!
За жалост обаче едно пътешествие не може да навакса и излекува психиката ти, когато стоиш без работа една година и си на кръстопът дали ще продължиш да правиш това, което обичаш!
Чартърите бяха малка глътка въздух за нас, но министърът ни я отне с прибързана заповед!

Абакс: Категорично настояваме да се изнесат данни и факти, на които почива препоръката в доклада на Ангел Кунчев за 10-дневна карантина

– Вие кога и как посрещнахте заповедта на здравния министър, която оставя затворени всички влизащи в страната ни не само от Занзибар, но пристигащи от цяла Африка? Как ше коментирате това решение на здравните власти?
– Немога да коментирам нещо, което си личи, че е тотално необмислено. Цяла Африка? Той има ли представа за каква територия става въпрос? Посрещнах тази заповед на третия ден от пристигането си… значи 3 дни бях без карантина, след това с карантина – къде е логиката?! Очаквам това решение да бъде преразгледано от здравните власти.

– Свързан сте с туризма. Коя ще бъде следващата Ви дестинация?
– Хм, имам няколко подготвени приключения, но за съжаление Индонезия е затворена, Азия също… Комодските острови бяха в плана за 2020-та, прехвърлих ги за 2021-ва, но по всичко личи, че Индонезия няма да отвори за туристи до края на 2022 г. Остава да се водим по това коя държава е отворена и приема туристи. За съжаление всичко е много динамично днес.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията