Медиите са нашите партньори за утвърждаване на имиджа на България, отбеляза министър Илин Димитров в приветствието си

Йерусалим. Световните срещи на българските медии са събитие с голяма значимост и публичност. Тези прояви са отлична платформа за популяризиране на постигнатите резултати в различни сфери от българската икономика, включително и в един от най-динамичните и перспективни отрасли, какъвто е туризмът. Това каза служебният министър на туризма Илин Димитров в приветствието си към участниците в 17-ата Световна среща на българските медии в Йерусалим, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА).

Туризмът е една от сферите, показващи на практика силата и значението на послания, които се отправят. „В медиите е нашето спасение, защото в момента ние водим една борба за нашия имидж. Разчитаме изключително много на вас, нашите медийни партньори и приятели, за утвърждаване на имиджа на страната ни като гостоприемна, спокойна и сигурна туристическа дестинация, като място на природна, духовна сила, на силна връзка и приемственост между традиции и настояще, история и бъдеще“,  допълни той.

По думите му всеки месец в медиите се появяват между 150 и 170 негативни заглавия по отношение на туризма. „Това са кликбейт заглавия и те вредят на нашия туризъм. Тук бих призовал наистина да преосмислим начина, по който говорим за туризма ни, начина, по който се отнасяме с него“, коментира Димитров.

Въпреки сложната обстановка в последните години, включително и в туристическия сектор, българската туристическа индустрия отбелязва много добри резултати. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през 2019 г. над 12 млн. чуждестранни туристи са посетили България, 9,3 млн. от тях са регистрирани в места за настаняване, а приходите от туризма са достигнали 3,7 млрд. евро, посочи още той. Приносът на сектора към брутния вътрешен продукт на страната е 10,8%, а делът му в общата заетост е 10,6%, допълни министър Димитров.

В периода януари – август 2022 г. броят на чуждестранните туристи, посетили България, е 4 222 094, което е ръст от 61 % спрямо същия период от 2021 г.

Министерството на туризма работи ползотворно с Държавата Израел, допълни министърът. Страната е все по-популярна дестинация за българските туристи, а през 2019 г. България е посетена от 244 хиляди израелски туристи, съобщи министърът. След спада по време на пандемията, само за деветте месеца на 2022 г. България е посетена от над 116 хил. туристи от Израел, което е ръст от 2,9 пъти спрямо същия период на 2021 г. В периода април – август 2022 г. 4 417 българи са пътували до Израел с цел туризъм, посочи още той.

Министър Димитров обяви, че вече се подготвя рекламата и организацията на предстоящата туристическа 2023 г.

Приветствие към участниците на 17-ата Световна среща на българските медии отправиха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Иван Ченчев, министрите на културата и на туризма Велислав Минеков и Илин Димитров, посланикът на България в Тел Авив Румяна Бъчварова и ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Държавата Израел Димитър Цанчев и представители на 20 български медии от 13 държави. В началото на форума към присъстващите се обърна генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

С молитва на Божи гроб във вторник започна Световната среща на българските медии. Темата тази година е „Медии и спасение“. Форумът ще продължи до 3 ноември в Йерусалим и Тел Авив.  

За първи път на Голгота беше отслужен молебен на български език от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и протойерей Константин Цанков, в съслужение с духовници от Йерусалимската патриаршия, братя на манастира, който се намира на Божи гроб.

Снимките от събитието са предоставени от Българска телеграфна агенция.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA