Slide
Slide

Пекин. Китай ще отбележи националния си ден на 1 октомври. Ден по-рано, на 30 септември, официално да бъде открито новото мега летище на юг от Пекин – Beijing Daxing International Airport – PKX, който вече е дом на втория най-натоварен авиационен център в света.

Съществуващото международно летище в Пекин (PEK) достига пълен капацитет, което прави почти невъзможно авиокомпаниите да добавят полети в желани моменти, съобщи CNN. През 2018 г. повече от 100 милиона пътници преминаха през трите му терминала – което го прави едва второто летище в света, което е преминало потока от 100 милиона пътници, след Hartsfield-Jackson Atlanta. Предвижда се Китай да изпревари САЩ като най-големия пазар на въздушни пътувания до 2022 г.

Многомилиардният проект за летище Daxing, проектирано от покойната архитектка Заха Хадид и нейните китайски партньори, разполага с четири писти и терминал с размерите на 97 футболни игрища при откриването на първата фаза – както и обслужване на клиентите от роботи, които ще предоставят на пътниците актуализации на полетите и информация за летището.

„Скромната“ първоначална оперативна цел е да се поемат 72 милиона пътници и 2 милиона тона товари годишно до 2025 г. Амбициозният генерален план изисква изграждането на общо седем писти и преминаването на поне 100 милиона пътници и 4 милиона тона товари годишно през летището.

Строителството за проекта на стойност 11,5 милиарда долара започна през 2014 г., като повече от 40 000 работници се включиха в пика на дейностите. Терминалът носи всички отличителни черти на контурните линии на Хадид, с много естествена светлина, грееща през повече от 8 000 различни прозорци на покрива.

Сподели публикацията