Приморско. Древното тракийско мегалитно светилище Бегликташ, наричано „българският Стоунхендж”, реализира близо 100 000 посещения годишно, съобщи кметът на Приморско Димитър Германов. Той посочи, че в края на септември в общината все още има туристи. Една от най-посещаваните забележителности е Бегликташ, която е била посещавана само от 10 000 души по преди няколко години. През този мандат е било открито златното съкровище от Силихляр, припомни градоначалникът.

Предполага се, че тракийското светилище е създадено около XIV в. пр .Хр., като е функционирало до IV в., изпълнявайки едновременно функциите на храм, скален календар и слънчев часовник. Внушителните мегалити, разпръснати върху широка поляна край гъста широколистна гора в близост до руините на древния град Ранули, все още не са разкрили всичките си тайни.

Специалистите смятат, че тук са изпълнявани обреди, свързани с култа към Бога-слънце и Богинята-майка. Скална пътека извежда до каменно „брачно ложе”, от двете страни на което са разположени два жертвени монолита с издълбани дълбоки ниши и улеи за изтичането в тях на ритуални течности: вино, мляко, зехтин и вода.

Под най-високо издигащия се камък (менхир), на върха на който личи „стъпката на Бога-слънце”, е оформен каменен трон. Още една „божествена стъпка” на Богинята-майка, се открива на срещуположната страна на свещения кръг.

Сядайки на изсечения каменен трон, вие ще почувствате силата на великия тракийски жрец и пред вас ще се открие цялата площадка (тераса) на светилището. Система от скални коридори в североизточната част на Бегликташ оформя своеобразен лабиринт сред огромните мегалити, за който и до днес се смята, че може да бъде преминат само от хора с чиста и праведна душа.

Преминавайки през пътя на изпитанието – цепнатината, вие ще изпитате силното енергийно влияние на това място, ще се освободите от негативността на ежедневието, чувствайки се пречистени и благословени.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA