Slide
Slide

Балчик. Гостите и гражданите на Балчик безплатно днес посещаваха Историческият музей, Етнографската къща и Художествената галерия. Инициативата бе част от кампанията „Денят за вас“ на Министерството на туризма. Тя предвижда в един ден всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Целта е да се привлекат повече посетители заради културно-историческите забележителности и атракциите в района.

21 септември не е дата, която да е избрана случайно за Балчик. На тази дата градът отбеляза 79 години от освобождението си от румънска окупация.

Община Балчик е поредната, която се присъединява към инициативата на Министерството на туризма, като очакванията са тя да бъде също толкова успешна, колкото и в градовете, в които бе реализирана до момента. Община Бургас отчете сериозен интерес към туристическите си обекти през юни в деня на отворени врати на музеи и туристически атракции. Според информация на местната администрация в „Денят за вас“ посещенията на някои туристически забележителности са се увеличили двойно, а при други тройно.

През юли към проекта на министерството се включи и община Варна, с вход свободен на 7 туристически атракции. В началото на септември и община Поморие отвори вратите и на емблематични забележителности в града като Музея на солта и Античната куполна гробница.

„Денят за вас“ е проект на Министерството на туризма, целта му е в един ден през летния сезон всички туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен, като по този начин се привлекат повече посетители, които да се запознаят местните културно-исторически и природни забележителности. Така се надгражда и обогатява основният морски туристически продукт и гостите и жителите на общината могат да видят част от богатствата в съответния регион. Инициативата започна пилотно по Черноморието, но тя е отворена – към нея могат да се присъединят и общини от вътрешността на страната през цялата година.

Сподели публикацията