Slide
Slide

София. Два месеца изминаха от работата на служебното правителство. В навечерието сме на създаване на редовен кабинет. Национална информационна агенция Bgtourism.bg се обърна към знакови личности в туризма и авторитетни организации, за да направят равносметка към дейността на служебния министър на туризма и към нейния екип. Медията ни изпрати покана към доц. Стела Балтова за участие в рубриката ни „На първа линия в туризма“, в която лично да направи своята равносметка като служебен министър на туризма.

Сийка Кацарова – вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Сийка Кацарова

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм се отнася към дейността на доц. Стела Балтова с изключително уважение и благодарност за усилията й и конкретните мерки, които предприе в следните направления:

  1. Създаде работна група за актуализиране на План за развитие на здравния туризъм 2020-2025, в която беше поканен и браншът. Целта е предприемане на целенасочени мерки за развитието на България като дестинация за здравен (Медикъл/СПА, СПА и уелнес) и медицински туризъм, както и позиционирането на страната ни като като качествена дестинация за здравен туризъм в дългосрочен план;
  2. По време на среща с представители на Министерски съвет (вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, министърът на икономиката Кирил Петков, зам.-министърът на финансите Виолета Лорер) министър Стела Балтова постави важната тема за промяна на Наредба 7 на МФ с добавяне на възможността за предоставяне на ваучери за туризъм от страна на работодателите. В условията на световна пандемия и при липсата на превенция в политиката на Министерство на здравеопазването липсва превенция, тази промяна ще даде възможност за превенция и профилактика на работещото население, а оттам и засилване на имунната система;
  3. По информация на министър Балтова – туризмът ще бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България с проекти за енергийна ефективност;
  4. България беше отворена за пазар Румъния – благодарение на намесата на министър Балтова.

България стана по-атрактивна за семейна ваканция след разговора на Стела Балтова и Даниела Стоева с водещи германски туроператори

Румен Драганов – изпълнителен секретар на БТС и директор на Института за анализи и оценки в туризма

Румен Драганов

„Ние имахме много добро сътрудничество с министър Стела Балтова и с нейния екип през този период. Тя е изключително коректен, съвестен, честен и трудолюбив човек. Мога да кажа, че всеотдайно откликваше незабавно на всички наши молби и въпроси, които сме имали. Заедно с Конфедерацията на Българската туристическа индустрия проведохме срещи с по-голямата част от министрите в правителството, имахме много ползотворни срещи с Министерството на здравеопазването, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Министерството на правосъдието, Министреството на културата, с които стигнахме до конкретни договорености в областите, които нас ни интересуват най-вече. По отношение на създаването на работни групи, които са свързани с управлението на държавната собственост в частта туризъм. Нейният екип ни даваше много добри съвети на база на своя опит какво трябва да правим при определени ситуции. Започнахме категоризация на хижите в планините по програмата, която заедно с екипа бяхме разписали. Отзвовавахме се и на различни срещи, които министър Балтова организираше, включително и по Черноморието, свързани с балнео, СПА и уелнес туризма, развитието на туризма и проблемите, които са свързани с туризма.

OneTwoTrip: България стана фаворит за почивка през август сред руските туристи

Илин Димитров – председател на Варненска туристическа камара

Илин Димитров

Варненска туристическа камара благодари на министър Балтова за положените усилия по време на мандата й. В световен мащаб Ковид-19 нанесе невъобразими щети на туризма и възможностите ни за действия бяха много ограничени. Въпреки това се работеше активно по международни споразумения за реципрочно отпадане на PCR тестовете. Постигна се успех с един от най-важните пазари за Северното Черноморие – Румъния.
Благодарни сме за бързата реакция по въпросите със зелени коридори за Украйна и Молдова.
Програмата „Отново заедно“ позволи на много ученици в страната да почиват по Черноморието и в цялата страна, помогна на бизнеса и искрено се надяваме да допринесе за подобряването на имиджа на бранша.

Ученици писаха Отличен 6 за ваканцията си в Албена, не искат да си тръгват от курорта

Христина Неделчева – председател на УС на Съюз на екскурзоводите в България

Христина Неделчева

Уважавам работата и усилията на всеки един министър и заместник министър на туризма, които досега сме имали. Според мен, това което отличи положително министър Балтова и зам.-министър Стоева от останалите министри е това, че те поставиха или по-точно наложиха една ‘‘равнопоставеност‘‘ в туристическия бранш. Всички бяхме еднакво важни за тях, внимание и уважение получихме еднакво и по-равно, съответно проблемите и исканията ни бяха чути и се направиха действия и стъпки към разрешаване на някои от тях. Разбира се за някои проблеми и искания министрите имаха ограничени пълномощия, за да успеят да ги разрешат. Това очаквам и от следващия министър на туризма – най-вече да бъде достъпен за нас хората, работещи в туризма, да сме еднакво важни – като отделни звена на туристическия бизнес, да не се фаворизират проблемите само на едно звено и да се вслушва в нашите искания и проблеми и да търсим заедно по-бърз път за разрешаването на всяка една пречка, изправена пред туристическата среда в България.

Проучване на БРТК показа, че на юг хотелиери се радват на успешен летен сезон

Евелина Пулева – член на УС на Бургаска регионална туристическа камара

Евелина Пулева

За краткия период на управление на служебния министър доц. Стела Балтова и нейния екип се постигнаха няколко съществени момента:

  1. Светът преоткри красотата на българското Черноморие и свежестта на планинския въздух посредством проведените журналистически турове. България бе отразена от медиите на Руска Федерация, Германия, Украйна, Полша, Чехия, Турция и други по всички туристически портали. Това допринесе за повишаване интерес към страната ни и разбираемо доведе до реални резервации в условия на пандемия.
  2. Програмата „Отново заедно“ позволи на детските бази да получат една сигурност и стабилност за сезона, в същото време осигури работа за не малка част от туроператорите и транспортните фирми в сектора. Ежеседмичните бюлетини за състоянието на туристическия пазар в България са изключително полезни за бранша.
  3. Мъдро прилагане на ограничителните мерки и осигуряването на станции за тестване на туристите на изход от страната. Отваряне на границите с Румъния и Чехия на база реципрочност са все мерки, които допринесоха за повишаване на туристопотока. Активизира търговските и културни представителства на страната по целия свят да рекламират България и направи известни личности посланици на туризма по света.
  4. Не на последно място най–накрая официалният туристически портал за туризъм на България bulgariatravel.org е поддържан професионално и качествено. България има визия и полезност за туризма. Преведен е на четири основни езика, снимките са на професионални фотографи, има отговори на най – честите въпроси задавани от туристите и всички необходими мерки, изисквания свързани с COVID 19 по време на пътуването може да се намерят в сайта.

В заключение УС на БРТК счита, че за краткосрочната дейност г-жа Стела Балтова и екипа й доказаха своя опит, професионализъм, мъдрост, диалогичност и дипломатичност в сектор туризъм в резултат, на което сезон 2021 лято ще бъде в пъти по–добър от 2020 г., а дано и да достигне 2019 г.

Актрисата Мария Бакалова бе обявена за „Посланик на дестинация България“ на среща с министъра на туризма Стела Балтова

Франк Кванте – генерален мениджър на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД (концесионер на летищата във Варна и Бургас)

Франк Кванте

Бих искал да благодаря на г-жа Балтова за подкрепата, която тя оказа на Fraport Twin Star като служебен министър на туризма. Тя беше наистина активна в организирането на срещи по темата за справянето с COVID-19 и заедно постигнахме голям напредък в тази посока – подобряване на належащите по това време проблеми, свързани с Covid. Тя ще бъде голям актив за нас в предстоящото ни формиране на Българския черноморски алианс и ние с нетърпение приветстваме нейното участие и принос.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията