Инж. Георги Лапчев - кмет на Царево
Slide
Slide

Давид СУКНАРОВ
Кореспондент на Bgtourism.bg в област Бургас

Царево. Според кметове на морски общини новата Наредба за дивото къмпингуване, която към момента е подложена на обществено обсъждане, не е пълна. Припомняме, че според наредбата каравани, кемпери и палатки ще могат да бъдат разполагани в парцели по Черноморието, не повече от 70% от площта на конкретен парцел, а самите имоти трябва да са регистрирани в общините и да са получили разрешение за тази дейност. И още: да бъде осигурена охрана, сметоизвозване и химически тоалетни.

Новият къмпинг пътеводител на България излезе от печат, разгледай го

„Регламент трябва да има. Истината обаче е, че тази наредба, по мое мнение, не е пълна, но дори и да беше, тя нямаше да има смисъл, защото има нещо по-важно – Законът за дивото къмпиране. Докато не се регламентира какво точно е къмпирането и какво позволява този закон, всеки следващ нормативен акт няма да има смисъл, тъй като къмпирането, да не се лъжем, това е безплатна почивка, където и когато си поискаме“, обясни кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

Той даде и примерите с Гърция, Скандинавските страни и Франция, където държавите призовават, туристите  да почиват при тях по този начин, но с ясни правила.

Създават се правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите

„Никой не казва елате 60-70 човека на едно място за три месеца. Ако някой иска да го направим по най-правилния начин – да има сметопочистване, охрана, някакъв регламент, защото това ще реши проблеми и на самите къмпиращи. Представете си кой ще реши да инвестира, да направим регламентиран къмпинг, когато до него може да има такъв напълно безплатно“, допълни Лапчев.

Общинският съвет в Царево се опита преди няколко години да реши проблема на местно ниво, като местният парламент забрани разполагането и ползването на палатки, каравана и други съоръжения за къмпингуване и с туристическа цел в имоти на територията на общината, чието отреждане е различно от отреждане „за курортно-рекреационна дейност“. Решението обаче бе отменено от Върховния административен съд.

Министерството на туризма участва в изложението „Къмпинг и Караванинг Експо“ (снимки)

„Опитахме се да направим регламент към хората, които къмпират, за да може да не се карат. Той проблемът дойде от самите тях, в резултат на отпадъците, тъй като законът позволява на някой да влезе във вашия имот, да си опъне палатка и вие де не можете да го изгоните. След това да получите акт за нерегламентирано сметище и да го платите. Факт е, че когато имахме възможност да глобяваме, тогава някак си имаше възможност да бъдат регулирани нещата. Сега има регламент, но не можем да наказваме самите нарушители“, обясни още Георги Лапчев.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията