Д-р Сийка Кацарова
Slide
Slide

София. „Необходима е целева финансова подкрепа, насочена към българските общини, развиващи целогодишен здравен туризъм и инвеститорите, които искат да отговорят на изискванията на Европа за зелена и дигитална икономика“, заяви Сийка Кацарова – вицепрезидент на ESPA и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тя участва в европейска група Манифесто, която е запознала Европейската комисия защо туризма трябва да бъде приоритет във всяка държава и да бъде активно включен в Плана за възстановяване.

България с важен ход за привличане на повече туристи от Германия

Кацарова посочи, че подкрепата трябва да бъде насочена към:·изграждане на по-екологична туристическа инфраструктура по веригата на стойността, включително места за настаняване, места за изложения и събития, транспорт и дейности; прилагане на еко-реновации, за да направи местата за настаняване по-лесни за ползване (напр. Разработване на ефективни системи за охлаждане и отопление; разширяване на използването на слънчеви / PV панели върху съществуващи сгради (например хотели, офиси);  системи за циркулация на вода и управление на отпадъци; разработване на уникална, дигитална маркетингова стратегия, която да подкрепя популяризирането на Европейската марка за здравен туризъм.

Чила Мезоси, ESPA: Отговорът на коронакризата е СПА, балнеология и здравен туризъм

Припомняме Ви, че в началото на 2021 година БСБСПА входира писма до министъра на туризма с конкретно предложение туризмът и конкретно здравният туризъм  да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

Организацията, която днес има високо ниво на доверие в туристическата индустрия заради последователната и устойчива политика посочи следните аргументи:

  • Здравният туризъм е устойчива форма на туризъм, зелен, социален;
  • Медикъл спа и климатичните курорти могат да помогнат за намаляване на разходите за обществено здраве чрез превенция и допълнително да подобрят устойчивостта и производителността в България;
  • Здравето е мегатренд и след пандемията хората желаят и преоткриват (историческите) спа градове като места за благосъстояние, рехабилитация и за изграждане на устойчивост на регионално, национално, Европейско / международно ниво.
  • Здравният туризъм е правилният отговор на сезонността и масовия туризъм, докато Европейските здравни курорти (в т.ч. Българските) могат да помогнат за намаляване на обществените здравни разходи чрез превенция и подобряване на устойчивостта и производителността

БСБСПА предложи две конкретни програми /с финансови параметри/, фокусирани върху превенцията и профилактиката на Българите. Публично изказаните мнения на водещи лекари, които са фокусирани върху темата „Ковид 19“  потвърждават мнението ни, че политика за превенция в здравната политика липсва, а профилактиката е прашинка в небето.

1,5 милиона българи ще почиват на нашето море, а 1,3 милиона са избрали планината и СПА почивките

От СПА организацията посочиха, че днес ще се проведе уебинар, представящ България като сигурна и безопасна дестинация на пазар Израел. Събитието е в изпълнение на комуникационната кампания на пазар Израел на Министерство на туризма на Република България.
Основната презентация по време на уебинарът е на председателя на Български съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова, която ще представи готовността на българските балнео и СПА дестинации да посрещнат израелски туристи в условията на пандемия.
Акцент ще бъде безопасността, сигурността, спазването на всички противоепидемични предписания и стриктното прилагане на мерките, които гарантират спокойната почивка на израелските туристи в България.
Велинград, снимка Руслан Йорданов
Ще бъдат презентирани традиционно предпочитани от израелските туристи дестинации като Девин, Велинград, Кюстендил, Сандански, Поморие, както и всички членове на Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

 

Сподели публикацията