Slide
Slide

БАЗ и СЗБ: „Зеленият сертификат“ да отпадне веднага и за всички

София. Страната влиза в етап 2 и 3 на Covid пандемията, очакваме да стигнем и до етап 1 в къс период, което значи, че цяла България ще бъде скоро в зелената зона. Към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната и зеленият сертификат да остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Премиерът направи изявление на брифинг, в който участваха и здравният министър Асена Сербезова и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщи БНР. От своя страна министърът на здравеопазването Асена Сербезова каза, че усилията дават резултат в система с недостиг на кадри.

„Благодаря на българските лекари, медицинските сестри, фармацевти и на всички, заети в системата на здравеопазване“, добави тя: „Кризата оголи редица несъвършенства на системата“.

Част от проблемите имат дългосрочно решение и сме заложили необходимите анализи, посочи още Сербезова.

От 24 февруари първа стъпка е всеки обект да допуска лица без зелен сертификат. Изискванията остават за персонала все още. Допуска се обучение на до 12 деца в образователни центрове и школи. Следващата дата е 5 март – ако нещата се развиват положително, посещенията на дейности и услуги от обекти с обществено значение ще се предоставят без зелен сертификат, съобщи  държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Изискването все още остава задължително за персонала. Присъствени групови занятия в образователни центрове ще става с изисквания за физическа дистанция и дезинфекция.

Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони, като отпада групата от страните от тъмночервения списък.

„На 20 март може да обявим, че посещенията на дейности и услуги стават без сертификат, както и без сертификат за персонал. С други думи зеленият сертификат важи доколкото човек, ако иска да пътува, това му осигурява облекчен режим“, каза още Кунчев.

По-късно от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България приветстваха обявеното от правителството разхлабване и отпадане на мерките и изпратиха следното съобщение до медиите.

Считаме обаче, че това трябва да случи незабавно и „зеленият сертификат“ да не важи не само за клиентите ни, но и за нашите служители. Практиката със „зеления сертификат“ доказано не проработи и само създаде серия от трудности без да има никакъв здравен ефект.

Настояваме и за отпадането ограниченията за капацитета ни на работа в цялата страна. Използваме случая, за да подчертаем, че практиката местните Регионални здравни инспекции да издават ограничителни заповеди беше изключително порочна. Ние много добре разбираме идеята на този начин на действие – държавата да си спести евентуална подкрепа към пострадалите бизнеси. Но това не означава, че го приемаме и че е правилно.

Сподели публикацията