Въздушните превозвачи ще получат 60 млн. лева, за летище Русе ще бъдат допълнително инвестирани 2,6 млн. лева
Въздушните превозвачи ще получат 60 млн. лева, за летище Русе ще бъдат допълнително инвестирани 2,6 млн. лева
Slide
Slide
Slide
Slide

БАЗ и СЗБ: „Зеленият сертификат“ да отпадне веднага и за всички

София. Страната влиза в етап 2 и 3 на Covid пандемията, очакваме да стигнем и до етап 1 в къс период, което значи, че цяла България ще бъде скоро в зелената зона. Към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната и зеленият сертификат да остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Премиерът направи изявление на брифинг, в който участваха и здравният министър Асена Сербезова и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщи БНР. От своя страна министърът на здравеопазването Асена Сербезова каза, че усилията дават резултат в система с недостиг на кадри.

“Благодаря на българските лекари, медицинските сестри, фармацевти и на всички, заети в системата на здравеопазване”, добави тя: “Кризата оголи редица несъвършенства на системата”.

Част от проблемите имат дългосрочно решение и сме заложили необходимите анализи, посочи още Сербезова.

От 24 февруари първа стъпка е всеки обект да допуска лица без зелен сертификат. Изискванията остават за персонала все още. Допуска се обучение на до 12 деца в образователни центрове и школи. Следващата дата е 5 март – ако нещата се развиват положително, посещенията на дейности и услуги от обекти с обществено значение ще се предоставят без зелен сертификат, съобщи  държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Изискването все още остава задължително за персонала. Присъствени групови занятия в образователни центрове ще става с изисквания за физическа дистанция и дезинфекция.

Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони, като отпада групата от страните от тъмночервения списък.

“На 20 март може да обявим, че посещенията на дейности и услуги стават без сертификат, както и без сертификат за персонал. С други думи зеленият сертификат важи доколкото човек, ако иска да пътува, това му осигурява облекчен режим”, каза още Кунчев.

По-късно от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България приветстваха обявеното от правителството разхлабване и отпадане на мерките и изпратиха следното съобщение до медиите.

Считаме обаче, че това трябва да случи незабавно и „зеленият сертификат“ да не важи не само за клиентите ни, но и за нашите служители. Практиката със „зеления сертификат“ доказано не проработи и само създаде серия от трудности без да има никакъв здравен ефект.

Настояваме и за отпадането ограниченията за капацитета ни на работа в цялата страна. Използваме случая, за да подчертаем, че практиката местните Регионални здравни инспекции да издават ограничителни заповеди беше изключително порочна. Ние много добре разбираме идеята на този начин на действие – държавата да си спести евентуална подкрепа към пострадалите бизнеси. Но това не означава, че го приемаме и че е правилно.

Сподели публикацията