Лимасол (Кипър), снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Никозия/Aтина. С връщането на неваксинираните в много социални места и дейности днес в Кипър започва най-значителното облекчаване на коронавирусните мерки след месеци на строги ограничения, съобщи БНР. На среща следобед на здравния министър и Научния консултативен комитет ще бъдат одобрени и обявени новите здравни протоколи, по които ще работи развлекателната индустрия и други обществени места.

С 24-часов отрицателен бърз тест неваксинираните в Кипър от днес могат да влизат в кафенета, ресторанти, нощни клубове и други места, да ходят на сватби и кръщенета, да се настаняват в хотели, след като забраната за това отпада.

Увеличава се също така разрешеният максимален брой хора в заведения, театри, кина, стадиони.

Днес много служители в сектора на услугите се връщат на работните си места, тъй като задължителният дял за дистанционна работа се намалява от 50% на 25% от персонала на компаниите.

Децата на 4 и повече години в детски градини и предучилищни звена вече трябва да бъдат подлагани на ежеседмичен бърз тест за коронавирус.

Новите здравни протоколи, които трябва да бъдат прилагани в развлекателния сектор, най-облагодетелствания от облекченията, ще станат ясни по-късно днес, след среща на здравния министър Михалис Хаджипанделас с Научния консултативен комитет.

Очакват се и решения на здравното министерство за категоризация на обществените места в зависимост от риска за предаване на коронавируса, въз основа на която се преработва и задължителният коронавирусен „безопасен пропуск” (SafePass).

Кипър се отваря за чуждестранни посетители, като премахва допълнителните изисквания към ваксинирани и преболедували коронавируса пътници за влизане в страната. Новият план за полетите и работата на летищата се прилага от днес, реши правителството, като промени първоначално обявения срок 1 март. Облекченията са с поглед и към предстоящия туристически сезон.

От днес ваксинираните и възстановяващите се от Covid-19 няма да правят тест преди полета си за Кипър, независимо от епидемиологичната категоризация на страната, от която пристигат.

За валиден сертификат за ваксинация кипърските власти изискват пътниците над 18-годишна възраст да са получили бустерна доза ваксина или да не са изтекли 9 месеца след поставянето на втората доза.

Сертификатът на преболедувалите важи 6 месеца от първия им положителен резултат.

Пътуващите за острова, които не са ваксинирани или не притежават валиден сертификат, трябва да изпълнят условията, изисквани за категорията, в която попада тяхната държава.

България сега е в „червената” група страни. Неваксинираните ни сънародници над 12-годишна възраст трябва да направят 72-часов PCR или 24-часов бърз тест преди полета, а също и PCR тест за своя сметка при кацане на летищата в Кипър.

От 1 март задължителното тестване след пристигането на острова ще бъде премахнато.

Промените изпращат много положително послание за предстоящия туристически сезон, тъй като улесняват чуждестранните гости и пътническия трафик, заяви транспортният министър Янис Карусос.

Гърция обмисля премахване на всички Covid ограничения за ваксинирани, съобщи БНР. Хотелиерите настояват за ограничен брой тестове за неваксинирани.

Правителството не обсъжда облекчаване на мерките за неваксинирани, информира здравният министър Танос Плеврис.

До края на месец март ще отпаднат ограниченията за ваксинирани. Туристите ще могат да почиват в Гърция при добри условия и гаранция за спазване на здравния протокол, определен за страните от Евросъюза.

В същото време хотелиерите настояват в официална декларация до правителството  да се коригират условия, които според туристическия сектор, затрудняват приемането на туристи. Иска се да се премахнат всички тестове за ваксинирани, да се удължи срокът на сертификата в Гърция от 7 месеца, както е досега, на 9 месеца, според европейските нормативи. При заразяване туристите да останат в местата, където почиват, а не да се прехвърлят в карантинни хотели.

За неваксинираните туристи да се облекчи достъпът с ограничен брой тестове до обществени места.

Предложенията на хотелиерите се обсъждат от министерството по туризъм, според изявление на министър Кикилиас.

Сподели публикацията