София. Общините да определят размера на туристическия данък, който дължат различните категории места за настаняване до 30 юни на предходната година. Това предлага председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. По този начин за бизнеса ще има по-голяма възможност да планира и да договаря туристическите пакети със своите партьнори, категоричен бе той.

В момента общинските съвети гласуват размера на данъка или в началото на годината, или през март, когато хотелиерите вече са обявили цените за предстоящия летен сезон и са ги предоставили на своите партньори. Заради липсата на предвидимост често хотелиерите договарят легловата си база върху калкулации при една стойност на туристическия данък, а впоследствие им се налага да плащат значително по-големи суми. Разликата може да не изглежда толкова голяма преди да я умножите по броя на туристите, но реално става непоносима за хотелиерите, категоричен бе Щерев.

„Затова от БХРА предлагаме чрез новия стар срок от определяне на туристичесия данък до 30 юни на предходната година процесът да стане по-предвидим. Според нас в момент на криза, когато всеки лев е от жизнено значение за оцеляване на бизнеса, е наложително да се въведе и максимален таван на туристическия данък от 2 лева на човек на ден за най-високата категория“, заяви председателят на БХРА.

Хотелиери и ресторантьори искат и друга промяна в същия нормативен закон. Според тях предвид безпрецедентната криза, породена от глобалната епидемия на COVID-19 поне за срок от 5 години от Закона за местните данъци и такси трябва да отпадне чл.15 ал.1. Според текста му данък сгради се дължи и “в случаите, когато в двегодишен срок от завършването на сградата в груб строеж, съответно – в едногодишен срок от съставяне на констативен акт по чл. 176, ал. 1 от Закона за устройство на територията, сградата не е въведена в експлоатация или не е издадено разрешение за ползване”.

Много хотелиери в момента са възпрепятствани от кризата и липсата на финансиране и не могат да завършат започнатите от тях обекти, посочи председателят на БХРА. В същото време законът ги задължава да плащат всяка година хиляди левове за данък сгради и местни такси, въпреки че не печелят от собствеността си, посочи доводите си Щерев.

Туроператорите да прекратяват временно регистрацията си за опериране, като им бъде дадено право да могат да подновят бизнеса си по всяко време отново, настояват още от БХРА. Причината е, че голяма част от хотелиерите имат туроператорски регистрации, тъй като по-рано това бе изискване по Закона за туризма. В момента те не извършват тази дейност, а имат разходи, посочи Щерев.

Според сега действащия Закон за туризма, ако не поднови застраховката си „Отговорност на туроператора“ в срок, фирмата автоматично няма право да извършва тази дейност и се заличава от регистъра на туроператорите. Обаче като условие е записано и че в идните 3 години собственикът й вече няма право да извършва подобна дейност, обясни председателят на БХРА Георги Щерев.

Заради безпрецедентната криза, големият брой провалени почивки и несигурността в туристическия сектор застрахователите вдигнаха между 3 и 5 пъти, а в някои случаи и до 10 пъти стойността на задължителните полици, обясни Щерев. И сумите вече са непосилни разходи за хотелиерите, които към момента нямат реална дейност по регистрираните от тях туроператорски фирми. Още повече, че те извършват основно входящ туризъм и рискът за техните туристи се покрива от направените в страната, от която пристигат застраховки, а не от плащаните у нас полици, допълни той.

Тези туроператори обаче нямат и право да прекратят временно дейността си, въпреки че не дължат пари на своите клиенти, защото ако го направят няма да могат да работят поне 3 години в този сектор, обясни Щерев. А всеки се надява да поднови дейностти си при първа възможност. Затова и БХРА настоява за законовата промяна, която би подпомогнала бранша и би намалила разходите му в момента на криза, когато всеки лев е важен за оцеляването на бизнеса, допълни председателят на БХРА.. Министерството на туризма вече е сезирано в писмо за предложенията на организацията.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA