Гърция, Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Никозия. Близо 7 200 души са пътували по морската пътническа линия между Кипър и Гърция, при очаквани около 4000, превозени са 2250 коли и мотоциклети, както и около 200 домашни любимци, отчете първите резултати от проекта кипърският заместник-министър на корабоплаването Василис Димитриадис.

Връзката бе възстановения след 21-годишно прекъсване ферибот Кипър – Гърция, съобщи БНР. Последният курс до острова бе през изминалия уикенд. За следващата година се обмисля включването на Израел в новия средиземноморски маршрут.

Costa опрости режима за качване на корабите си, круизните пътувания през есента и зимата станаха по-достъпни

Фериботът бе открит на 19 юни, като през първия му сезон бяха извършени 22 двупосочни плавания от кипърския град Лимасол до гръцкото пристанище Пирея и обратно. Линията се субсидира от кипърското правителство с 5,5 млн. евро годишно.

Догодина морските пътнически курсове ще бъдат възобновени през май и ще продължат до октомври.

Обсъжда се възможността фериботната връзка да се разшири с включване на Израел, което се смята за печеливш вариант за укрепване на жизнеспособността на проекта. В Никозия има подкрепа за такова решение, но вземането му зависи от компанията-оператор. Според кипърските власти ферибот Гърция-Кипър-Израел може да включва и религиозен туризъм, който има големи перспективи.

Сподели публикацията