Даниела Стоева
Slide
Slide

София. „Последното нещо, от което имаме нужда, е отново да изпаднем в политическа криза. Нашият сектор най-накрая видя известен хоризонт на действие и бъдеще и донякъде можем да започнем да планираме. Това ще бъде абсолютно пагубно за бизнеса.“

Това заяви пред БНР Даниела Стоева, заместник-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Стоева даде положителна оценка за свършеното от правителството в областта на туризма, като отбеляза наличието на Комисията по туризъм в парламента, каквато до момента не е имало. Тя обаче смята, че Министерството на туризма е било блокирано с несвойствена дейност, свързана с бежанците.

Димитрина Горанова, АБТТА: Инфлацията и липсата на предвидимост са сред най-големите предизвикателства пред туроператорите

Изключително трудно се работи в момента в условия на непрекъснато увеличаващи се цени от страна на хотелиери, ресторантьори, туроператори, подчерта Даниела Стоева в предаването „Хоризонт до обед“.

„Туристическите пакети са оферирани към чуждестранните туроператори преди години и ние не можем да бъдем гъвкави по отношение на цените. Така че негативът от инфлационния риск остава основно у нас.“

По думите ѝ заради кадровата криза в туризма с увеличаването на цените пада качеството и ще изпаднем в парадоксална ситуация на по-високи цени да продаваме продукт с по-ниско качество.

Зам.-министър Ирена Георгиева участва в 21-та годишна среща на АБТТА

Голяма част от дейностите в сектора на туроператорската и турагентската  дейност няма да могат да се финансират по Плана за възстановяване и устойчивост и новите оперативни програми, поясни още Даниела Стоева. Според нея е необходимо Министерството на туризма да бъде бенефициент и да създава конкретни програми за сектора.

Според Стоева има и известно забавяне в работата по създаването на Гаранционния фонд.

Даниела Стоева е бивш заместник-министър на туризма в служебното правителство в периода май – септември 2021 г. Избрана е за член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции (ЕКТАА).

Сподели публикацията