Зам.-министър Ирена Георгиева участва в 21-та годишна среща на АБТТА
Зам.-министър Ирена Георгиева участва в 21-та годишна среща на АБТТА
Slide
Slide
Slide
Slide

Банско. Възможности за подкрепа на туристическия сектор обсъжда Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) на двадесет и първата годишна среща в Банско. На официалното откриване заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева обобщи проблемите и предизвикателствата в сектора и мерките, с които се работи за решаването им.

В началото на лятото най-голямото предизвикателство пред сектора остават глобалните кризи – военните действия в Украйна, негативните ефекти от пандемията, нарушените вериги на доставки и произхождащата от това инфлация. „Министерството на туризма подпомага Министерския съвет в целия период на кризата с войната в Украйна и настаняване на разселени лица. Към момента повече от 27 000 са настанените разселени лица в български хотели, а стойността на изплатената помощ за хотелите и местата за настаняване е над 70 млн. лв.“, посочи заместник-министърът.

Възстановена е и мярката 35 евро за седалка за стимулиране на входящия туризъм, като за целта в бюджета са предвидени 25 млн. лв. за туроператори, които използват въздушни превозвачи, притежаващи лиценз за чартърни полети до България с цел туризъм, посочи Георгиева. В последните месеци са реализирани финансови помощи на стойност 60 млн. лв. по две схеми за подпомагане на туристическия сектор и 6 млн. лева за туроператори, с цел преодоляване на последиците от COVID-19, посочи зам.- министърът.

В резултат на тези мерки в първото тримесечие на тази година туризмът е достигнал до равнища от 80 процента спрямо периода преди пандемията. Отчита се ръст на български и чуждестранни туристи с около 40 на сто, а ръстът само на чуждестранни туристи е около два и половина пъти спрямо миналата година. Броят на планираните полети за летен сезон 2022 г. е повече от 8500 за летищата във Варна и Бургас, което също е ръст спрямо 2021 г., каза зам.-министър Георгиева. Очакват се туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания и Израел, както и от други пазари, допълни тя.

По думите й е важно и да продължи да се обръща внимание на българския турист. Както знаете черноморските ни курорти през изминалите два летни сезона бяха пълни предимно с наши сънародници и трябва да работим заедно, за да ги задържим у нас – не само по морето, но и да им покажем всички красоти и възможности, които предлага България“, каза зам.-министърът. На този етап прогнозите са, че българите ще осъществят поне 2 млн. пътувания за летния сезон с отсядане в място за настаняване в  България, а вероятно и повече.

Сподели публикацията