Slide
Slide

София. Точно в 11.37 часа днес настъпва астрономическата пролет, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Това е денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. С настъпването на пролетта започва събуждането на природата – дългоочакван момент, които ни кара да подготвим своя багаж и да се отдадем на пътувания, да се потопим в зеления и красив свят на България. Всеки си има списък с места за посещение – постижими и мечтани. Българските дестинации не са по-малко атрактивни и любопитни. Страната ни е пълна с красиви и зелени кътчета. Ние подбрахме за Вас три от тези удивителни места в България, където природата в ролята на художник не е пестила от зеления цвят, където със сигурност туристите се зареждат с добро настроение и подсилват  имунната ни система.

Чепеларе

Чепеларе е разположен в планински район в Родопите и със своите 1 232 м надморска височина е вторият най – високо разположен град в България след Доспат. Градът е известен още като „Зеленото сърце на България“.

Микроклиматът в района на Чепеларе е изключително благоприятен, а наличието на преобладаващо иглолистни дървесни видове, произвеждащи фитонциди или т. нар. антибиотици на бъдещето, имат не само оздравителен характер, но и оказват своеобразно антисептично, противовъзпалително и нервно-успокоително действие.

Красота в небето над Чепеларе (видео)

Чепеларе, снимка Руслан Йорданов

Чепеларе e типично планинско градче с близо 6 000 жители, които тачат, съхраняват и развиват наследеното от десетилетия самочувствие на първопреходци в стопанския туризъм на Родопите. Курортно селище е известно и като зимната олимпийска столица на България. Градът с десетилетни традиции в спорта и в производството на ски и сноуборд е родно място на единствената до момента българска шампионка от зимната Олимпиада – Нагано, 1998 г. – биатлонистката Екатерина Дафовска. Чепеларци тачат традициите в спорта и туризма, но и непрестанно ги обогатяват. На територията на община Чепеларе се намира КК „Пампорово“, а гостите имат възможност да се насладят на красивата природа, тръгвайки по няколко екопътеки. Не пропускайте да посетите Чудните мостове!

Крушунски водопади

Едно от най-красивите и интересни места в страната са Крушунските водопади, които са поредица от водопади в близост до село Крушуна, Община Летница, Област Ловеч, Северна България. Намират се на 6 км от град Летница и са известни със своята живописност. Водопадите представляват дълга травертинова (бигорна) каскада, отделните стъпала на която са самите водопади. Туристите могат да се наслаждават на красотата на водападите през цялата година, но пролетта е перфектното време, за да се насладим на свежестта на природата. Видео YouTube/Аз обичам да пътувам

Eкопарк „Геранеа“

Екопарк „Геранеа“ – красиво, вдъхновяващо и зареждащо с позитивна енергия място. Далеч от градския шум и замърсения въздух времето е съхранило китно местенце, където животните тичат на воля, а цветята танцуват под звучите на малките добруджански щурчета. Още траките са останали очаровани от тази местност и са я нарекли „Долината на пролетта“ заради мекия климът и вечнозелената природа, а римляните й дали името – „Гераниум“ – здраве.

Екопарк „Геранеа” привлича туристи с дива природа и морски климат

Екопаркът се намира в непосредствена близост до селата Оброчище, Църква и Ляхово. Само на 5 км от курортите Албена и на близо 15 км от Златни пясъци и на 35 км от Варна. Обхваща заградена територия от 7000 декара.

Стопанството има впечатляваща селекция от животни – 170 красиви елени-лопатари, над 250 муфлона, близо 50 сърнички, 50 камерунски козички, над 300 глигана и още много, много други видове животни. В парка туристите ще могат да усетят реално живота, който кипи в незастроените зони на Добруджа.

Екоселище с 5 юрти и с дървени вани на открито отваря врати край Албена през пролетта

Девствената природа и непредсказуемостта на дивото, предоставя незабравимо преживяване за всички българи и гости на страната ни.
За целта са изградени 7 вишки, от които туристите могат необезпокоявано и безопасно да наблюдават животните, които се движат свободно.

По време на своите разходки по здравословните пътеки с уникална панорама към Черно море и зелени възвишения гостите на комплекса могат да се насладят на спокойствието и тишината на удобни беседки и пейки.

Царевец остава отворен, но само за индивидуални туристи

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

 

Сподели публикацията