Концесионерът на Екопарк "Геранеа" Рехджан Низам
Slide
Slide

Посетители от 13 държави са сред почитателите на райското кътче

Добрич. Туристи от 13 държави са сред посетителите на новия екопарк „Геранеа”. Това сподели в ефира на Дарик концесионерът на парка Рехджан Низам. Комплексът е разположен на площ от 7 хил.дка между селата Оброчище, Ляхово и Църква в Община Балчик. Името на парка идва от латинското наименование на здравеца – гераниум. Траките наричали мястото долината на здравето и на вечната пролет, заради мекия и благоприятен климат.

„Идеята ни беше в началото паркът да се развива като дивечовъден обект, какъвто е бил от самото си създаване, без да се ползва за ловни цели, а основно за развъждане и разселване на животни и за други стопанства в България” – сподели Рехджан Низам. Той разказа, че в предишните десетина години стопанството е ползвано основно за ловен туризъм, а сега фокусът е върху еко туризма.

Започва прибирането на големите кактуси в Ботаническата градина в Балчик

Мястото очарова с дивата си и естествена красота през всички сезони. Заради близостта си до морето климатът тук е мек, сняг се задържа много рядко, разказва още Рехджан Низам. Ограда, дълга 16,5 км. опасва терена, а вътре в него е заградена площ от 700 дка, изцяло отредена за диви прасета, чиято популация нараства много бързо.

Освен дива свиня, в резервата се отглеждат и много други животни, характерни за лонгозната среда като елен – лопатар, сърни, камерунски кози, зайци, фазани, яребици и различни хищни птици.

В услуга на посетителите паркът работи денонощно. Движението в него става с обучени водачи, чиято цел е да направят срещите между хората и животните максимално близки. Специални вишки, оборудвани с бинокли, правят тези срещи незабравими. В момента в парка се монтират и камери за нощно наблюдение, информира още концесионерът. По думите му до 200 души на ден посещават райското кътче. На тяхно разположение са каруци, с които да се разходят из девствените пътеки, както и коне за езда. В момента се провеждат изпитания на високопроходичи електрически голфколички, с които посетителите да се придвижват от пролетта на идната година.

Амбициите на концесионерите е да превърнат екопарк „Геранеа” в известна и предпочитана туристическа дестинация както от сънародниците ни, така и от чуждестранните туристи.

Сподели публикацията