Концесионерът на Екопарк "Геранеа" Рехджан Низам

Посетители от 13 държави са сред почитателите на райското кътче

Добрич. Туристи от 13 държави са сред посетителите на новия екопарк „Геранеа”. Това сподели в ефира на Дарик концесионерът на парка Рехджан Низам. Комплексът е разположен на площ от 7 хил.дка между селата Оброчище, Ляхово и Църква в Община Балчик. Името на парка идва от латинското наименование на здравеца – гераниум. Траките наричали мястото долината на здравето и на вечната пролет, заради мекия и благоприятен климат.

„Идеята ни беше в началото паркът да се развива като дивечовъден обект, какъвто е бил от самото си създаване, без да се ползва за ловни цели, а основно за развъждане и разселване на животни и за други стопанства в България” – сподели Рехджан Низам. Той разказа, че в предишните десетина години стопанството е ползвано основно за ловен туризъм, а сега фокусът е върху еко туризма.

Започва прибирането на големите кактуси в Ботаническата градина в Балчик

Мястото очарова с дивата си и естествена красота през всички сезони. Заради близостта си до морето климатът тук е мек, сняг се задържа много рядко, разказва още Рехджан Низам. Ограда, дълга 16,5 км. опасва терена, а вътре в него е заградена площ от 700 дка, изцяло отредена за диви прасета, чиято популация нараства много бързо.

Освен дива свиня, в резервата се отглеждат и много други животни, характерни за лонгозната среда като елен – лопатар, сърни, камерунски кози, зайци, фазани, яребици и различни хищни птици.

В услуга на посетителите паркът работи денонощно. Движението в него става с обучени водачи, чиято цел е да направят срещите между хората и животните максимално близки. Специални вишки, оборудвани с бинокли, правят тези срещи незабравими. В момента в парка се монтират и камери за нощно наблюдение, информира още концесионерът. По думите му до 200 души на ден посещават райското кътче. На тяхно разположение са каруци, с които да се разходят из девствените пътеки, както и коне за езда. В момента се провеждат изпитания на високопроходичи електрически голфколички, с които посетителите да се придвижват от пролетта на идната година.

Амбициите на концесионерите е да превърнат екопарк „Геранеа” в известна и предпочитана туристическа дестинация както от сънародниците ни, така и от чуждестранните туристи.

Сподели публикацията