Slide
Slide

София. Компанията Airbnb обяви късно снощи, че ще търси допълнително финансиране от фондове за рискови инвестиции в САЩ по време на един от най-трудните периоди за платформата за споделено настаняване. Средствата ще помогнат на Airbnb да премине през задълбочаващата се криза и да си осигури лидерска позиция сред световните онлайн туристически агенции когато туризмът се възстанови. Преди това обаче компанията очаква срив на приходите заради огромния брой отменени резервации в следствие на пандемията. На някои места, включително и у нас, резервациите отбелязват спад от 80-90%.

В България има около 10 000 обяви на имоти в Airbnb, като близо 2800 са в столицата. Тоталният срив на туризма и на пътуващите по работа вече има осезаем негативен ефект върху живота на хиляди българи, които са разчитали на платформата за допълнителен доход. Най-засегнати са „професионалните домакини“ и фирмите за управление, чиито основен доход идва от краткосрочните наеми.

Flat Manager е най-голямата българска фирма за управление на имоти, които се отдават под наем краткосрочно чрез платформи като Airbnb. Компанията разполага с над 200 сервизирани апартамента в София, Пловдив, Варна, Бургас и Букурещ. В момента почти всичките са празни, но от днес Flat Manager започва да прилага план за адаптация към настоящите условия.

„Имаме три основни цели: да продължим да изпълняваме ангажимента, който сме поели към собствениците на имотите, да изхранваме екипа и подизпълнителите си и да сме полезни както можем на обществото в тази безпрецедентна криза. Имаме страхотен екип, а силата ни винаги е била в иновациите – ето защо вярвам, че новите ни инициативи ще са успешни“, споделя пред bgtourism.bg управителят на Flat Manager Борис Павлов.

Борис Павлов

Апартаменти на компанията в България и Румъния вече се предлагат за временно настаняване (от 2 до 180 дни) на служители на компании, институции, посолства и организации, както и на всички, които преценят, че не искат да живеят заедно с по-възрастни хора по време на пандемията. Апартаментите са напълно обзаведени и оборудвани, снабдени са с методи за самонастаняване, дезинфекцират се редовно, а документацията и плащанията са изцяло онлайн, което прави настаняването безопасно.

„Смъкваме цените поне до 01.06.2020 – сега не е моментът да се правят опити за печалби, особено на чужд гръб. При запазване на жилище за период от над 14 дни цените са сходни с тези при дългосрочен наем. Няма да взимаме комисиона от наемателите.“, допълни Борис Павлов.

Flat Manager разполага със своя собствена платформа, www.flataway.eu, която до момента е била достъпна единствено за корпоративните клиенти на компанията, но по време на кризата ще бъде отворена за всеки. Търсещите жилище могат да я използват като пуснат запитване за резервация и въведат код за отстъпка “StayHome”. Запитвания могат да се правят и директно по телефон на 0899980888 и имейл reservations@flataway.eu.

Flat Manager стартира и друг вид услуга от следващата седмица – управление на апартаменти, които се отдават на традиционен наем. Компанията предлага на наемодателите да поеме цялостна грижа за имотите им, което включва отстраняване на повреди, събиране на наеми, следене за плащане на режийни сметки и проверки на апартаментите. Наемателите пък ще получат достъп до денонощна консиерж услуга, чрез която могат да поръчат почистване, пране, майстор и други услуги. Повече информация ще бъде публикувана на сайта на Flat Manager в понеделник.

„Вярваме, че с обещаната от правителството субсидия за заплати и с иновативен подход ще оцелеем. Като отмине тази криза ще има бум в туризма, до тогава трябва да се пазим и да изпълняваме указанията на специалистите. Ще се справим.“ завършва Борис Павлов.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията