Зураб Пололикашвили
Slide
Slide

Мадрид. Изпълнителният съвет на Световната туристическа организация (UNWTO) изрази своята подкрепа за нов мандат към генералния секретар Зураб Пололикашвили и визията му за „рестартиране и преосмисляне“ на туризма. На среща в Мадрид членовете му го номинираха да продължи да ръководи и през периода 2022-2025 г. В края на 113-ата сесия на Изпълнителния съвет членовете гласуваха, като Пололикашвили, който е действащ генерален секретар, спечели 76% от гласовете.

Предложението на Изпълнителния съвет ще бъде разгледано на 24-ата сесия на Общото събрание на UNWTO, която трябва да се проведе в Маракеш (Мароко) в края на годината. В Мадрид министър-председателят на Испания Педро Санчес и Негово величество крал Фелипе VI изразиха подкрепата си за UNWTO и ръководството на организацията.

Националният борд по туризъм иска първо ваксини за готвачи, камериерки и сервитьори

Ваксинация срещу Covid-19, бързо тестване и обмен на данни – това са трите ключа за рестартиране на туризма, обявени от гръцкия министър на туризма Хари Теохарис по време на заседанието на кризисния комитет на Световната туристическа организация (UNWTO) в Мадрид.

Хари Теохарис

Хората, които са били ваксинирани срещу Covid-19, трябва да могат да се движат свободно. Трябва обаче да уточним, че ваксинацията не трябва да бъде задължителна или предпоставка за пътуване “, каза той по време на срещата, която беше фокусирана върху усилията за рестартиране на туризма.

Министърът представи предложението, внесено от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за сертификат за ваксинация срещу коронавирус в целия ЕС, който да даде възможност за пътуване и възстановяване на икономиката. Лидерите на ЕС се срещат в четвъртък, 21 януари и предложението на гръцкия премиер ще бъде включено в дневния ред.

Гръцкият премиер подчерта, че целта на тази инициатива е „да се облекчи свободното придвижване и туризмът“, тъй като „така или иначе, от хората, които пътуват, ще се изисква или сертификат, или отрицателен тест за коронавирус“.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) призовава всички членки на Европейския съюз да подкрепят предложението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис да се споразумеят за общ цифров европейски сертификат за ваксинация Covid-19, който ще позволи на ваксинираните да пътуват свободно в Европа без тестване.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, LinkedIN, YouTube.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Най-важните новини от туризма в България

Сподели публикацията