Пампорово, България
Slide
Slide

София. Близо 600 000 от пълнолетните българи възнамеряват да ползват някакъв вид туристическа услуга в зимния сезон. Това показва проучване по телефона, направено от „Галъп интернешънъл“, сред 1000 пълнолетни българи преди старта на зимния туристически сезон. Ползвана е панелна методика за максимална представителност на данните. Изследването е част от редовната програма, съвместно с Националния борд по туризъм, която периодично изследва планове и нагласи, свързани с туризма.

23% планират да почиват, но по-скоро на гости на роднини и познати, или в собствени вили, къщи или други подобни. Това са около 1.3 милиона пълнолетни българи. 59,5% не планират каквото и да било по отношение на почивка през зимата заради коронавируса, а останалите се колебаят в отговорите си.

Антон Анастасов: Пампорово е едно от местата, където туристите се радват на чист въздух и повишават имунната си система

Цялостната посока на развитие на зимния туризъм у нас остава по традиция добра, според българите. Потенциалът за зимен туризъм се оценява високо, заедно с всякакви усилия на администрацията в това отношение.

Коронавирусът и свързаната несигурност и ограничения обаче явно сериозно пречат на ранното планиране за зимния сезон.

Планиращите на този етап ползване на туристически услуги в чужбина са в порядъците само на десетки хиляди.

СПА, винен, културно-исторически и пр. туризъм в България, извън Коледа и Нова година, планират общо около 500 хиляди пълнолетни българи, а около 200 хиляди от тях смятат, че на този етап са сигурни, че ще ползват такава туристическа услуга.

Здравният туризъм е една от възможностите България да бъде привлекателна за туристите целогодишно, Снимка Руслан Йорданов

Подобен туризъм в чужбина на този етап е план на около 80 хиляди души, макар че само една четвърт от тях са съвсем сигурните.

Както може да се калкулира според числата, онези, които планират туризъм, нерядко планират и повече от едно пътуване. А онези, които имат планове за пътуване у нас, са и хората, които с по-голяма вероятност биха пътували като туристи и в чужбина.

Като цяло, броят на деклариращите планове за поне едно туристическо пътуване през зимния сезон в България (общо около 600 хиляди души сега), спрямо аналогичния период на миналата година, е спаднал около четири пъти, а в чужбина (общо около 160 хиляди души сега) – около седем пъти.

Средната планирана сума за зимна почивка сега е 1252 лв., а преди година е била 985 лв. Вероятно ръстът на сумата сега се дължи и именно на факта, че очаквания наистина да пътуват като туристи имат най-вече по-платежоспособните българи.

Мариян Беляков, директор на „Пампорово” АД: Планината ще ни пази и ще караме ски

Казано най-общо, средната планирана продължителност на почивката, която планиращите туризъм си представят или са си запазили, е около 6 дни.

Като цяло, усилията на ресорното министерство и на министъра Мариана Николова се оценяват по-скоро положително. Общата оценка за посоката на развитието на българския зимен туризъм остава добра в очите на българите: 48,8% казват, че той се подобрява, срещу 21,7% които смятат, че не се подобрява. Останалите се затрудняват да отговорят и техният дял нараства в сравнение с миналата година.

СПА дестинациите в България са най-търсени сред нашенци, хотелите във Велинград са посрещнали най-много туристи през октомври

На всички респонденти традиционно бе зададен и въпрос как биха оценили условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които страната ни предлага за зимен туризъм – от обобщен личен опит. Оценките и тази година са подчертано добри. По-скоро добри, казват 45,9% и определено добри – 23,9%. По-скоро не са добри за 9%, а определено не са добри – 4,4%. Останалите не могат да преценят. Няма съществена разлика в структурата на отговорите спрямо миналата година. Може би в известна степен расте делът на затрудняващите се да отговорят.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията