В Германия самолетните билети поскъпват драстично
В Германия самолетните билети поскъпват драстично
Slide
Slide
Slide
Slide

Берлин. Германското правителство одобри проектозакон, предвиждащ увеличаване на таксите за самолетните билети, съобщава френският вестник Le Figaro. Текстът, който предстои да бъде представен пред Бундестага (долната камара на парламента), предвижда увеличаване на таксите със 74% за вътрешните и европейските полети и с 41% при полетите на далечни разстояния, посочва Expert.bg. Това формира такси от 13 евро за вътрешните и европейските полети, 33 евро за полетите на средни разстояния и около 60 евро за дългите полети.

Това на практика означава, че и цените на билетите за въпросните полети сериозно ще се повишат. Заради високите цени на горивата авиокомпаниите работят с все по-малки маржове, което се отразява и на печалбите им. Авиационната услуга неизбежно ще се оскъпи и пътуванията със самолети ще намалеят, каквато е и идеята на редица германски (и европейски) политици.

Проектозаконът бе приет на основата на плана за борба с климатичните промени, представен от канцлера Ангела Меркел през септември в отговор на масовите демонстрации в защита на климата в големите германски градове.

Позовавайки се на младата шведска екоактивистка Грета Тунберг, канцлерът обеща мащабни мерки за намаляване на парниковите емисии с 55% през 2030 г. спрямо 1990 г. Целта е много амбициозна за Германия, която изостава в тази област, отбелязва Le Figaro. Проектът включва преразглеждане на таксите за силно замърсяващия авиационен сектор.

Климатичният план на стойност 100 млрд. евро не може да се осъществи без финансови постъпления. По изчисления на германското правителство само от таксата върху самолетните билети ще се осигурят допълнителни постъпления от 740 млн. евро годишно от 2020 г. Тези приходи би трябвало да позволят да се компенсират отчасти данъчните намаления за железопътния сектор.

Целта е секторът да стане по-конкурентоспособен чрез намаляване на таксите от 19% до 7% при влаковете на дълги разстояния. Климатичният план на германското правителство предвижда да бъдат предоставени 20 млрд. евро на жп оператора Deutsche Bahn до 2030 г.

Страните, които облагат с най-големи такси самолетните билети са Великобритания (14 евро за полетите на къси дистанции и 86 евро за далечните полети) и Швеция (съответно 6 и 40 евро). Общо 6 европейски страни, сред които Австрия, Италия и Норвегия, са въвели такова облагане. Франция също планира да наложи екотакса за самолетните билети.

Сподели публикацията