Пловдив. До месец ще започне нова процедура по концесия на летище Пловдив, съобщи в Пловдив министърът на транспорта Росен Желязков.
„В момента приемаме концесионните анализи и предполагам, че до месец ще внесем в Министерски съвет предложените за откриване на нова процедура“, обясни пред Пловдив24 Желязков. Предишната процедура беше прекратена през миналата година, след като класираният на първо място кандидат-консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“, се отказа, а вторият участник –  „Консорциум Летище Пловдив“, не беше поканен на преговори.
Междувременно община Пловдив първоначално заяви желание да вземе летището за стопанисване, но след това кметът Иван Тотев се отказа, защото държавата загуби и на втора инстанция делото за перона на летището. Развръзка за перона се чака в края на годината, защото делото е нарочено на 10 декември във ВКС. Съдебният спор е  между Министерството на регионалното развитие и фирма „Летище Пловдив“ АД, в чийто капитал е апортиран перонът още през 1995 г.
Министър Росен Желязков беше в Пловдив за откриването на изложението „Булколекто“ и изложбата „Пловдив Фила 2019“ в Панаира.

Сподели публикацията