Slide
Slide

София. До край на месеца не може да бъдат премахнати мерките относно ограниченията за влизание в България от Русия и Турция заради разпространението на Covid-19. Това показват последните предоставени данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Промяна може да има най-рано в края на следващата седмица, когато се актуализира информацията за последните 14 дни.

Tez Tour излезе с препоръки за облекчаване на мерките за пристигащите в България туристи, туроператорът поиска целенасочена рекламна кампания в Беларус и Прибалтийските републики

В момента Русия и Турция, които се явяват трети страни, са в така наречения списък на ЕС, който е Препоръка за временни ограничения на неналожителните пътувания, но той е строго препоръчителен, няма задължителен характер. България вече направи сериозен компромис с Украйна, като включи гражданите от тази държава да влизат в страната ни свободно без PCR тестове и карантина, посочват епидемиолози.

Допитване: 93% от българите искат да отпаднат ограниченията за влизане в страната ни от Русия и Турция

В резултат на това здравното ни министерство ежедневно е подложено на атаки от хиляди български граждани, които в социалните мрежи и на електронните пощи на ведомството изпращат запитвания кога ще могат да пътуват свободно до Русия и Турция, както и от тези държави да влизат в страната ни. Решението може да бъде взето на политическо ниво. Затова вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова търси по дипломатичен път по-скоро да отвори границата.

Вицепремиерът Николова проведе телефонен разговор с министъра на културата и туризма на Турция

Всяка държава сама решава кога и как да премине към деескалация на ограничителните мерки на национално ниво. Ключовите предпоставки за това са развитието на епидемичната ситуация, капацитета на здравната система и не на последно място – базиране на решенията от анализа на надеждно събрани данни.

Хотелите в Турция привличат с по-ниски цени, до края на ноември съседите очакват над 1 милион руски туристи

Такива България определя предоставяните от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията данни. При актуализиране на мерките на национално ниво се проследяват данните за развитието на заболеваемостта в държавите членки и съседните на България страни през последните две седмици.

Министърът на туризма: Всичко възможно трябва да направим с Външно министерство, за да облекчим визовите условия към руските туристи (видео)

Съветът актуализира списъка на държавите, за които трябва да бъдат премахнати ограниченията за пътуване. Този списък ще продължи да се преразглежда и в зависимост от случая се актуализира на всеки две седмици.

Добри новини за желаещите да почиват в Турция! Чартърите започват от 4 септември, цените паднаха значително, а туроператори поемат PCR тестовете на туристите

Въз основа на критериите и условията, посочени в препоръката, тъй като от 8 август държавите-членки трябва постепенно да отменят пътуването ограничения по външните граници за жителите на следните трети страни: Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай, подлежащ на потвърждение за реципрочност. Жителите на Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана следва да се считат за резиденти на ЕС за целите на настоящата препоръка.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията