Slide
Slide

Златни пясъци. Руските туристи имат голямо желание да почиват в България и от 15 август искат да пристигнат у нас с по-голяма заетост, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с медиите в Златни пясъци. Тя посочи, че очаква да проведе тази седмица онлайн разговор с председателя на Държавната агенция по туризъм на руската федерация, за да види какво може да договори по отношение на заявката, която страната ни има за руски туристи. Лично руският посланик у нас е уверил Николова, че руснаците имат голямо желание да почиват в страната ни.

Марияна Николова – вицепремиер и министър на туризма, и Ирена Георгиева – зам.- министър; снимка Руслан Йорданов – bgtourism.bg

На въпрос на bgtourism.bg защо не се използва времето дотогава, за да може министерството на туризма в синхрон с министерството на външните работи да предприеме отваряне на консулските служби за издаване на визи – при възможност едногодишни за многократно влизане в страната ни. Това не само ще позволи на руснаците да тръгнат веднага след отваряне на границите между двете държави, но и руските туристи ще разполагат с виза в паспорта си за следващото лято. Това ще бъде и силно послание към руснаците, че България ги желае за свои гости не само сега, но и догодина. Сега повечето туристи получават визи само за времето на почивката си у нас.

„Провеждаме активна дискусия по отношение на визовия режим. Те са трета страна, има регламенти и директиви, които ограничават пътувания. Много от държавите вече са гъвкави, включително имаме практика от държави, които издават визи на руски граждани на самото летище. Всичко възможно трябва да направим с Външно министерство, за да облекчим визовите условия към руските туристи“, коментира Николова.

Марияна Николова: В българските курорти нямаме нито един потвърден случай на турист с Covid-19 (видео)

„Загубихме безценно време в дребнотемие. Бързо трябва да въведем електронни визи за Русия и Турция, което не изисква решение от Брюксел“, заяви Полина Карастоянова- изпълнителен директор на Сдружение Национален борд по туризъм.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията