Slide
Slide

Брюксел. Държавите членки на Европейския съюз постигнаха споразумение за разрешаване на влизането в общността на напълно ваксинирани граждани на трети страни с одобрени от ЕС ваксини, съобщи БНТ.

Агенцията обяснява, че на този етап става дума за ваксини, получили одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Страните от ЕС са одобрили препоръката на Европейската комисия, която няма задължителен характер.

Както се очаква, темата за отваряне на границите и свързаните с тях сертификати за ваксинация трябва да е една от основните теми на извънредната среща на върха на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на 25 май.

Нова заповед: От 19 май се променят изискванията за влизане в България за деца до 5-годишна възраст

Страните от ЕС обсъждат и идеята за въвеждане на сертификати за ваксинация, признати във всички 27 държави от ЕС от началото на март. Името „зелен дигитален паспорт“ е измислено от Европейската комисия, като тя също така предлага този документ да включва три категории данни: за самата ваксинация, за датите на заболявания от COVID-19 и за датите и резултатите от PCR тестове.

В същото време все още не е ясно защо и в какви ситуации ще се използват тези документи. Няма окончателно споразумение дали зеления паспорт ще включва само данни за ваксини, одобрени в ЕС, или дали държавите ще имат право да добавят ваксини, одобрени от техните национални регулатори.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията