Сред лимоновите дръвчета по бреговете на Амалфи
Сред лимоновите дръвчета по бреговете на Амалфи
Slide
Slide
Slide
Slide

Днес ще се разходим до Италия и приказните брегове на Амалфи, а причината е една – лимонът, който там е издигнат в култ. Защо е толкова важен за местните хора и за какво го използват – вижте…

Амалфи. Италия, Средиземноморието и красивите селца. Пъстра картина, допълнена от едно истинско съкровище – лимони. Лимоните тук са основен източник на доходи. Отглеждат ги по няколко поколения и разчитат на своето жълто злато, за да изкарат годината.

Сред тях е и семейство Ацето. Това, че нивите им са на стръмен наклон, не спира 84-годишния Луиджи да продължава да работи.

Луиджи Асето, производител на лимони: Сърцето ми е лимон, а във вените ми тече лимонов сок.

Тукашните лимони са по-големи от останалите и не са толкова кръгли. Те са 100% натурални, не се пръскат с пестициди и дори не се поливат по изкуствен път. Те са такива, каквито природата ги направи. А за опрашването, разбира се, че се грижат пчелите.

Луиджи Асето, производител на лимони: Ние им даваме сок, а те ни дават мед. Това е перфектният баланс в природата.

Задача да носят пълните с лимони кошници по стръмните склонове имат ето тези магарета. На всеки курс пренасят около 100 кг. До есента тук ще са произведени над 750 хиляди лимони.

Често за по-лесно се отглеждат едновременно лимони и портокали на едно дръвче. Всъщност лимонът – такъв, какъвто го познаваме, нямаше да съществува, ако не беше култивиран през Средновековието. А, ако не се полагат грижи, след две поколения плодовете ще изчезнат.

Но не и тук. Тук лимоните са навсякъде – в сладкишите, в козметиката, в медицината, те са символ на региона и “сладко-кисела” индустрия за 17 млрд. годишно. И разбира се – лимоните са неизменна част на любимия на
италианците, а на хора по целия свят дижестив – лимончело. БНТ

Сподели публикацията