Slide
Slide

Лутраки Позар в Гърция, или както са известни още Пожарски бани, е природен феномен, който ще ви позволи да се отпуснете в горещ минерален извор насред широколистна гора, като само на метри от вас тече буйна река с леденостудена вода.

Намира се в окръг Пела, родното място на Александър Велики, в подножието на планината Каймакчалан. Мястото е впечатляващо по много прични. Има горещи извори, басейни и дори реки с минерална вода. Наоколо има много както естествени, така и изкуствени водопади.

Река Термопотамос, която тече край скалистата планина, минава през множество водопади и прави много завои по пътя си.

Този център се намира в зелена гора на 13 км северозападно от Аридея. На 100 км е от Солун и на 550 км от Атина. Минералните извори извират от дълбочина 390 м и се създават от дъждовната вода, която навлиза в почвата на голяма дълбочина. Там те се загряват, изкачват се нагоре и постепенно се обогатяват с метали и други елементи. Температурата им е 37 градуса.

В един сравнително малък район има хотели, басейни, ресторанти, барове, които предлагат всичко възможно.

Лечебните свойства на водата са полезни за заболявания на кръвоносната и дихателната система, ревматични, гинекологични и кожни болести. Водата е полезна и за терапия на черния дроб, бъбреците, жлъчката, храносмилателната и отделителната система.

Туристите могат да открият разнообразни възможности за настаняване – хотели, „легло и закуска“, къщи за гости. Предложенията за СПА терапии са многобройни. Това превръща Позар в топдестинация в Гърция, особено ако искате да съчетаете СПА изживяването с разходки в гората или каране на ски.

Днес освен естествените басейни, има и изградени закрити басейни с топла и студена вода, както и СПА центрове. Входът за тях е символичен – между 2 и 5 евро.

За по-голямо удобство на къпещите се са конструирани индивидуални вани, закрити групови басейни и открит басейн с олимпийски размери.

За да се използва максимално жизнената сила на водата, е изграден и СПА център (Лутрополи), работещ целогодишно.

Тук, освен целебните свойства на водата, за одзравяването на организма способства и удивителната уютна атмосфера. Релефните особености, горещите и студени извори, гъстата растителност са природните компоненти, характеризиращи това място с едновременно с уникалност и красота.

В Лутра Позар са разположени хотели, басейни, турски бани (хамам), изкуствени водопади, салони за красота и релаксация, малък пазар с традиционни местни продукти, ресторанти и кафенета, предлагащи всевъзможни услуги на желаещите посетители. Блиц

Сподели публикацията