Проект предвижда ограничаване на достъпа на туристи до Седемте рилски езера
Проект предвижда ограничаване на достъпа на туристи до Седемте рилски езера
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Да бъде ограничен достъпът на туристи до Седемте рилски езера предвижда проект на Национален парк “Рила”, който ще бъде реализиран в следващите четири години, информира БНТ. Целта е да бъде опазена природата. Проектът е на стойност близо 12 млн. лв.

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около двайсет маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.

Кирил Андонов, директор на Национален парк “Рила”: Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, тази тиня, тъй като съдържанието ѝ е високо на минерали ще го наслагваме, там където са ерозирали пътеките, и тези, които сме затворили.

От парк “Рила” предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.

Кирил Андонов, директор на Национален парк “Рила”: Ще показва локацията там, от където произлиза изстрела. Това ще позволи директно насочван на парковата охрана и реагиране точно на място.

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.

д-р Стефан Кирилов, Национален парк “Рила”: Специализирано оборудване, радиоуправляема техника, ще бъдат обучени служители по тази дейност доставка на моторни превозни средства, с които много бързо да се достигне до пожара.

Увеличава се броят на съхнещите гори в планината, засегнати са сто годишни дървесни видове, затова също ще бъдат взети мерки срещу вредителите.

Сподели публикацията