15 къщи за гости ще бъдат проверени в Североизточна България
15 къщи за гости ще бъдат проверени в Североизточна България
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Държавата е в безизходно положение и всеки неин бъдещ ход е грешка, заяви пред БНР Йордан Иванов, юрист, общински съветник и лидер на ДСБ в Пловдив, коментирайки текста в своя блог, озаглавен „Няма да се връщат пари за „къщи за тъщи“ – държавата е в цугцванг“.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той подчерта, че причината за това е липсата на предвидени санкционни разпоредби, по силата на които тези пари (от злоупотреби с къщите за гости – б.р.) трябва да бъдат върнати.

„В рамките 7-8 месеца назад държавата създаде правов ред тези пари да бъдат върнати и откри процедури по издаване на актове за публично държавно вземане. Но не смее да издаде самите актове, нарушавайки 30-дневния срок за издаването им след откриване на процедурата. Но държавата днес, ако издаде актовете, тези дела най-вероятно ще бъдат изгубени, тъй като това се случва чрез санкционни разпоредби с обратно действие, което е напълно недопустимо и в нарушение на закона за нормативните актове“, посочи Йордан Иванов.

А след като държавата изгуби делата, ще трябва да плаща разноски и в крайна сметка общественият интерес – виновните да бъдат наказани, няма да бъде удовлетворен, допълни той.

Според него мерки е трябвало да бъдат взети на етап кандидатстване по проектите: „Отговорът на въпроса защо няма санкционни норми, защо връщане на пари не е било предвидено преди 5 г., когато са кандидатствали, защо го няма в договорите – на това трябва да отговори властта“.

През ноември от ДФ „Земеделие“ съобщиха, че от над 250 проверени къщи за гости, на 158 е наложена пълна санкция, т.е. ще връщат цялата сума, която са взели. Това прави над 46 млн. лева. А според Иванов пари на ЕС ще бъдат върнати през републиканския бюджет.

* цугцванг – в шахмата „цугцванг” означава положение, в което всеки възможен ход води до влошаване на позицията и евентуална загуба, или пък до изпускане на уж сигурна печалба. Това словосъчетание е с немски произход и идва от думите „цуг” (ход) и „цванг” (задължение).

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията