Slide
Slide
Slide
Slide

Без никакви дебати депутатите одобриха и патентен данък за местата за настаняване

София. Без никакви дебати по същество днес депутатите в Народното събрание одобриха и последните промени, засягащи местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма. Иначе казано – засягащи най-вече онлайн платформи като Airbnb и Booking. С днешните промени се прие, че хората, които отдават под наем апартаменти в такива плаформи, ще плащат и допълнителен патентен данък, определен в границите от 25 до 250 лв. на стая, съобщи ClubZ.

Поправката беше внесена, както вече е обичайно, между двете четения на определен закон. Конкретно тук става дума за промени в данъчноосигурителните разпоредби. Решението идва само две седмици след като със Закона за бюджета бяха прокарани поправки, които задължават всеки, който предлага такава услуга, да регистрира стаята си в националния регистър за местата за настаняване, сега се предлага и новият налог.

Инициатор, както и на първата поправка, беше председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. До момента такъв данък плащаха малки мотели или хотели, категоризирани с една или две звезди. С новите промени реално всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, се приравняват към хотели, въпреки че не са задължени да се категоризират.

Припомняме, че скандалът избухна, след като стана ясно, че Менда Стоянова и Валери Симеонов са предложили категоризирането на стаите за краткосрочни наеми с цел събираемост на данъците от печалбата. След като обаче предложенията станаха публични, се разрази скандал и двамата оттеглиха предложението си и внесоха ново. То предвиждаше единствено регистрация на тези апартаменти.
С новата поправка обаче реално се избягва категоризацията, но последствията за потребителите остават същите. Приравнени към малките хотели, те ще трябва да платят данък като за една или две звезди, без да имат задължението да получат такава категория.

Преди две седмици депутатите приеха без никакви дебати, че ако са налице системни нарушения на онлайн платформата и тя публикува нерегистрирани апартаменти, достъпът до нея може да бъде спрян. Според последните изменения спирането ще става с искане на министъра на туризма към Софийския градски съд, който може да постанови при първо нарушение спиране на достъпа до 14 дни, а при повторно – до 30 дни.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията