Slide
Slide

Елена. Над 300 изложители на храни и занаяти ще покажат своята продукция на празника на еленския бут, който ще се състои от 21 до 23 октомври. След двегодишно прекъсване заради пандемичните мерки, в края на седмицата балканската община Елена очаква гости от близо и далеч за емблематичния празник, каза за БТА кметът Дилян Млъзев.

ПРОГРАМА ЗА ПРАЗНИК НА ЕЛЕНСКИЯ БУТ 2022 – ТУК

Програмата за деветия празник на еленския бут започва в петък – 21 октомври, с концерта „Добре сте ни дошли“. В събота, от 11:00 часа ще е официалното откриване на площад „Христо Ботев“. През деня на сцената ще се изявят Володя Стоянов, оркестър „Карандила“, самодейци от читалището в село Балван, сестри Мария и Магдалена Филатови, а вечерта ще завърши с концерт на  Бобан Здравкович и пищна заря.

Празникът ще продължи със забавни игри за деца и възрастни, с дегустации, томболи и кулинарна изложба. В последния ден, неделя, ще гостува кулинарната звезда Дани Спартак, празнична програма са подготвили и еленски самодейни състави и изпълнители.

Регистрираните в Българската агенция за безопасност на храните производители на местния деликатес – еленски бут, са петима, каза за БТА Стелиан Димитров, председател на Управителния съвет на Местния съвет по туризъм. Той подчерта, че броят им за последните години е нараснал, но същевременно еленски бут се приготвя и във всяко домакинство, по семейни рецепти запазени от миналото. По думите му интересът към Еленския край, заради екологичната храна и чистия въздух  се увеличава. Доказателство е, че легловата база в хотелите и къщите за гости, която е над 2000, вече е запълнена. Заради хилядите гости, които еленчани очакват в празничните дни, е въведена временна организация на движението, която е оповестена в сайта на общината ТУК.

Сподели публикацията