Слънчев бряг
Slide
Slide

Бургас. В края на летния сезон е време за равносметка. Не е тайна, че заради кризата около пандемията от COVID-19 хотелиери и туроператори отбелязаха невиждан спад от 70% до 90% на чуждите туристи. Най-сериозната им липса се усетила в големите курорти по нашето Черноморие като Албена и Слънчев бряг.

По Южното Черноморие месеците юни и юли за хотелиерите са били почти нулеви, около 10% е била заетостта в местата за настаняване.

Най-важните новини за туризма в Бургас тук

„Чуждите туристи заради проблемите с полетите и пандемията навсякъде бяха не повече от 10 до 15%. Говоря тези, които идват със самолети. Около 10% имахме румънци – съседи. И около 40-50% български граждани в моите хотели“, отчете хотелиерът Венелин Ташев.

Венелин Ташев

През август български и полски летовници донякъде спасили сезона в Слънчев бряг. За същия месец се отчита 80% спад на чартърите в сравнение с миналата година. Това дало отражение и в най-големия морски курорт – едва 30% са хотелите, които отвориха врати този сезон.

„Отворихме не заради печалбата, а за да задържим служителите си. Да можем да платим на персонала, да можем да си платим на всички доставчици и да приключим на колкото може по-малко загуби. Това е нещото към което се стреми тази година“, поясни още Ташев.

Хотелиери коментират, че ръстът на българските туристи, заради невъзможността им да пътуват, не компенсирал загубите, но благодарение на сънародниците ни все пак имало летен сезон.

„Но за жалост повечето туристи идваха за по две-три нощувки, четири максимум, което означава петък, събота и неделя. През останалите дни от седмицата потокът беше много слаб“, каза Хрисияна Жечева, която има къща за гости в Поморие.

Хрисияна Жечева

Единственият плюс бил, че много наши сънародници преоткрили нашите курорти и обещали да се върнат догодина.

„Имаше много туристи, които споменаха, наистина, че са за пръв път на нашето Черноморие, за пръв път са в Поморие. Досега са почивали в Гърция. Така че от една страна си беше някакъв бонус, просто, за жалост, не бяха планувани отпуските и нощувките бяха много малко като бройки“, каза още Жечева.

9 чудни места в България, които си заслужава да посетите (видео)

За туроператорите в региона сезонът също бил тежък, като някои фирми били на ръба на оцеляването. Очакват обаче засилване на екскурзиите през есента.

„Септември месец да бъде много по-плодовит на риба, надяваме се да има много повече риба – прясна от Черно море. Също така това е месецът на гроздобера, така че доста интересно за гостите на Поморие ще бъде, ако преценят да почиват при нас септември. Доста по-спокойно е, водата е по-чиста, по-прохладно е, много по-приятно“, обясни хотелиерът Антон Тръпков.

А за тези по нестандартни видове туризъм в края на сезона, хотелите по Южното Черноморие правят и отстъпки в нощувките, които на места достигат и до 50% спрямо лятото.

Давид Сукнаров
Кореспондент на bgtourism.bg за област Бургас

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията