Slide
Slide

София. Бизнесът на туроператори и туристически агенти у нас е изправен пред болезнен колапс вследствие на забраната и ограничаване на пътувания през последните десет месеца, посочват туроператорските агенции. Датата 13 март, когато трябва да започне изплащането на задължения към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията от коронавирус, наближава.

Финансирането на бизнеса е орязано, а средствата се получават от фирмите с огромно закъснение. Оборотите през последните месеци, когато пътувания изобщо са били възможни, са почти нулеви. Така описа пред БНР ситуацията Павлина Иванова председател на Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“.

Помощ от 10 милиона лева бяха предвидени като финансиране – равно на 1% от оборота на фирмите за 2019 година. Реално само това са средства, които са получени от одобрените фирми, посочи пред БНР Свидна Динева – управител на туроператорска агенция.

Не минава гладко и кандидатстването за помощи пред Националната агенция за приходите, посочи Павлина Иванова.

На 8-и февруари започна кандидатстването по обявената схема за предоставяне на безвъзмездни средства за туроператори и туристически агенти, като максималният размер на държавната помощ е 4% от оборота на фирмите през 2019 г.

„Има три варианта за оправдаване на разходи. Задължително на първо място е връщане на пари на клиенти. Това е основната цел от тази програма“, посочи Иванова.

Свидна Динева обаче коментира:

„Изобщо не са достатъчни средствата, които са предвидени. Вторият транш е основно за връщане на парите на клиентите, но сумата, която всяка фирма ще получи, ще е недостатъчна за това“.

Използването на кредити от туроператорите също не е работещо, каза още тя.

Единствено сигурно в момента е изискването и желанието за разплащане с клиентите, коментира Павлина Иванова. Източник БНР

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията