Варна, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Варна. 48,9 милиона лева са приходите от туристи в местата за настаняване в област Варна през август, съобщиха днес от териториалното статистическо бюро на НОИ в морската ни столица. Това е с 51,4 на сто по-малко сравнено със същия месец на миналата година. Регистриран е срив на приходите от нощувки при чужди граждани с 61.2%, докато от български граждани има увеличение с 34.7%. Българските туристи са реализирали средно по 3,5 нощувки през август във Варна, посочват още от институцията.

Кметът на Созопол пред bgtourism.bg: Използвахме годината, за да направим добри рекламни видеа за дестинацията ни! Започваме да ги излъчваме от януари

Туристите са били с 37,2% по-малко спрямо август 2019 г. Нощували са общо 186,3 души, като 44,9 на сто от тях са българи. От чужденците най-много са румънците, поляците, германците и украинците. 103 хиляди чужденци са били във варненските хотели през август, като 71,5% са туристи от Румъния. Близо 84% от чуждите гости отсядат във висок клас хотели.

Топ предложение: Премио травел потвърди два чартъра до Анталия през ноември, туроператорът вече изпраща групи до Ликия и Кападокия

Общият брой на нощувките в областта във всички места за настаняване, регистрирани през август 2020г., е 786.1 хил., или с 49.4% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голям спадна нощувките (с 63.0%) се наблюдава в местата за настаняванес 3 звезди. От общия брой нощувки 299.5 хил. са от български граждани, а 486.6 хил. – от чужденци.

Диана Михайлова
Кореспондент на bgtourism.bg във Варна

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията