Строгите правила за хигиена се прилагат на бюфета в хотел София. Снимка tagesschau.de
Slide
Slide

Златни пясъци. Блюдата с месо и риба са прецизно подредени в бюфета, персоналът е оборудван с ръкавици и предпазни маски, а всички прибори биват старателно дезинфекцирани. Управителката на хотел „София“ в курорта Златни пясъци Маргарита Христова изглежда доволна от това, което вижда.

„Изпълняваме на 100 процента мерките за сигурност“ казва блондинката и уверява, че дотук нито един от гостите на хотела нE се е заразил с коронавирус.

Но от няколко дни масово биват отказвани резервации – най-вече от германски туристи, след като правителството в Берлин призова германските граждани да избягват пътуванията до Златни пясъци.

„Мислехме, че през август ще компенсираме късния старт на сезона, но това предупреждение и липсата на германски летовници превърнаха в реалност най-лошите ни опасения“, казва в тази връзка Христова.

Край на немски пазар за курортите на север, започна анулиране на полети и резервации

„Ние сме жертва“

Проблемът е в това, че дори и за малко на брой почиващи Христова се нуждае от пълен състав на персонала, който да обслужва гостите на бюфета, да дезинфекцира шезлонгите край басейна и т.н. Благодарение на българските и румънските туристи хотелската база е добре запълнена, разяснява управителката. „Но обикновено 80 процента от нашите гости са германски туристи“, добавя тя.

Марияна Николова на спешна среща в Златни пясъци с представителите на германските туроператори у нас

Тя, както и много други хотелиери, се ядосват на решението на германските власти да издадат предупреждение за пътуване до северното българско Черноморие. Ръстът на новите заразявания с коронавирус в района на Варна се дължи основно на два старчески дома, превърнали се в огнища на заразата. „И това няма нищо общо с обстановката в Златни пясъци и другите туристически центрове в района. Но сме жертвата в случая“, казва Христова.

Скоро падат ограниченията за влизане в България от Турция за български и турски граждани

На същото мнение е и Улрих Хепе, управител на двете основни летища, на които пристигат туристите. Той е убеден, че предупреждението за района на Варна изпраща напълно погрешен сигнал: „Почивките на българското Черноморие си остават безопасни“, уверява германецът.

Броят на пътниците, пристигащи на двете летища, е намалял от 5 милиона души през 2019 година на един милион през това лято. След издаването на предупреждението за пътуване са били отменени много полети. В Златни пясъци това по нищо не личи, тъй като курортът е добре запълнен. Но в сравнение с други години плажът е пуст, твърдят местните хора. Повечето туристи тук са българи или румънци, германци почти няма, уточняват от Тагесшау.

„Коронавирусът е навсякъде“

А който – въпреки предупреждението – е дошъл да почива, просто не желае да си проваля отпуската. „Дезинфекцирам се вътрешно“, казва един младеж от Баден-Вюртемберг, който заедно с приятели се налива с бира под сянката на един чадър. „Отнасяме се сериозно към предупреждението“, казва друга туристка от Германия, която откриваме да лежи на плажа с приятеля си. „Не може на всяка дреболия да реагираме с отказ от пътуване. Коронавирусът е навсякъде, затова предупреждението би трябвало да важи за всички дестинации“, добавя мъдро летовничката.

Хотелите и заведенията в Златни пясъци спазват епидемиологичните мерки

В нощните заведения малцина спазват противоепидемичните мерки В нощните заведения малцина спазват противоепидемичните мерки

Който вечерно време реши да се разходи по крайбрежния булевард със заведения, задължително трябва да спазва дистанция и да носи предпазна маска. Но колкото повече напредва вечерта, а алкохолният градус се показва, толкова по-малко хора спазват предписанията. Само посетителите на нощните заведения са длъжни да дезинфекцират ръцете си и задължително им мерят температурата на входа. Повечето дискотеки в курорта не работят заради пандемията, а малкото останали отворени са препълнени.

Марияна Николова проведе работна среща с представителя на германския туроператор „Дер Туристик“ за България

Провален сезон

В хотел „София“ управителката Маргарита Христова разглежда списъка с гостите. И открива в него един единствен летовник от Германия. Всички останали или са отменили резервациите си, или вече са се прибрали у дома. А нови до края на сезона не се очакват.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията