Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Варна. 42 изби взеха участие в градския винен фестивал във Варна, който днес премина при сериозен интерес. Посетителите с голяма изненада и наслада преоткриха богатото разнообразие и вкус на българските сортове.

Изложението във Варна е на открито и закрито, а обстановката дава възможност на посетителите да съчетаят ароматните и качествени вина с вкусна кухна от шеф-готвачите, които съпътстват програмата ни. Всички 42 изби се представят с български сортове. С вино и туризъм може да спечелим чуждестранната симпатия. 5 години ни отне да направим винена карта на Североизтона България, обединена с всички туристически забележителности, с 14 изби, с два винени бара – от Варна до Велико Търново и от Русе до Шумен.

Здравко от Приморско: Българинът вече преоткрива красотата на родината

Всички винопроизводители имат отношение към гроздето и виното, а с хубава чаша посрещат туристите. Българинът тепърва започва да разбира какво е винен туризъм – това е хубаво преживяване в чудесна обстановка, сред красива природа и вкусни вина„, заяви пред Bgtourism.bg Николай Кръстев, който е родом от Лом, от фамилия пивовари, а днес е винар в изба „Царев Брод“.

Николай Кръстев

Той е сред учредителите и членовете на УС на Българска асоциация на винените професионалисти. През последните години организацията има сериозен принос не само за развитието на винения туризъм у нас, но и утвърждава празнуването на Международния ден на мавруда.

Емералд Травел пуска новогодишни чартърни полети до Анталия и от четирите големи български летища

Привествам идеята да има събития, които рекламират българското. За първи път виждам да има специално издание на определен вид вино. Като посетител смятам, че тази инициатива трябва да бъде продължена и надградена. Виненият туризъм се радва на голям интерес и е в полза на клиента, на производителя и за съпътстващите участници в подобни фестивали. По този начин всички можем да се докоснем до качественото, до българското и до уникалното„, сподели Валентин Давидов, който днес бе един от многобройните посетители.

Валентин Давидов

В съботния ден шеф Филип Спасов приятно изненада посетителите на градския винен фест в морската ни столица. Менюто включваше специални предложения за по-лекия и модерен мавруд, а за по-тежкия мавруд той бе приготвил Телешко по бургундски по специална френска рецепта, която накара гостите да оближат своите пръсти.

Даниела Стоева създава „Тандем Травел“ в разгара на криза

Шеф Филип Спасов

„България е уникална като кулинарна дестинация и може да предложи на своите гости много различен прочит на морската кухна. При нас има риби, които никъде другаде не се срещат. Черно море е по-сладко – рибата, мидите и рапаните са с невероятно различен вкус, няма много държави по света, които могат да дадат такава планинска, морска и речна кухня, мога да добавя и българските сирена и кисели млека, които също ни отличават. В момента има възраждане на българската кулинария като цяло, защото много млади хора се завръщат в страната си от чужбина, използват знанията си и дават български прочит на наученото в кухнята“, каза за Bgtourism.bg шеф Филип Спасов.

Най-добрият морски СПА хотел ще привлича гости с горещ минерален басейн и през зимата

За трета поредна година в страната ни честваме празника на вината от местните сортове грозде. Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и стари български сортове, Международният ден на мавруда е инициатива, която има за цел да създаде повод за сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

Стремежът е празникът да се утвърди като истински значимо събитие във винената презентация на страната, което да даде информация и да насочи различни групи потребители към българското вино.

Преди близо 100 години, на Димитровден, когато повечето винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага, Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята. Затовa именно Димитровден, 26-и октомври е избран да бъде празник на българското вино и Международен ден на мавруда. В народния календар с Димитровден се отбелязва и началото на зимните и по-студени месеци. Време за червено вино, споделено с близки и приятели.

Емералд Травел обяви чартър до Занзибар за Нова година

Инициативата на Българската асоциация на винените професионалистиМеждународен ден на мавруда се заражда през 2020, като се отбелязва „предпремиерно“ и виртуално – в социалните мрежи, с призива „да отворим бутилка българско вино“.  През 2021, въпреки че годината също не беше от най-благоприятните, Денят на мавруда бе честван в над 19 държави, а събитията, които над 70 винарски изби, ресторанти, винени барове, търговци и вносители на български вина в чужбина организираха за винени любители бяха над 100 само за месец.

Този октомври ще се състоят три градски винени фестивала в три последователни съботи в най-големите градове на България. Селекция от над 35 български вина от местни сортове ще гастролира в страната, а кулинарните им акомпанименти ще бъдат регионални и различни във всеки град. Входът и за трите фестивала е свободен, като ще се заплаща само консумацията.

Началото на фестивалния сезон по случай Международния ден на мавруда сложи Urban wine fest Varna на 15 октомври, а избраната локация бе култовото за морската ни столица арт пространство „ReBonkers“.

„Нешънъл Джиографик България“ се посвети на варненското златно съкровище

Следващата точка е Пловдив, където на 22 октомври на Площад Централен, до Пощата, под звуците на Духовия оркестър, пловдивския саксофонист Димитър Ангелов и подбрана музика от DJ Manev ще се случи Urban wine fest Plovdiv. Шеф Чакъров и Кулинарна лаборатория ще акцентират върху съчетанието на вината от местните сортове с ястия от фермерски продукти, „Дивата ферма“ ще предизвикват посетителите с ястия от Южен Сакар, а „уличната храна“ на бар „Samar“ ще придаде истински градски привкус на феста.

Urban wine fest Sofia, замислен като единствения градски винен фестивал през 2021 г., тази година остава последен от серията – поред, но не по значение. Той ще е запомнящият се завършек на един винен октомври. Барът се мести в столичното Ларго на 29 октомври. За културно-музикалната програма ще се погрижат Софийският духов оркестър, Симфоничният оркестър, но организаторите обещават и още изненади.

На 26 октомври в София ще се проведе конференция с международно участие, насочена към професионалистите в бранша. Лекторите и участниците ще споделят опит и ще дискутират наболели за българското винопроизводство теми, свързани с районирането, маркетинга и позиционирането на България като винена дестинация.

И всичко това е в името на българското вино. Защото каузата на БАВП е популяризиране на българското вино и винен туризъм, които да заемат своето достойно място на световната винена сцена чрез разпознаваемост, изразителна идентичност и положителен имидж.

Международният ден на мавруда е инициатива на Българска асоциация на винените професионалисти и тази година ще се осъществи под патронажа на Министъра на туризма и с подкрепата на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“, Столична община и Община Пловдив. Спонсори на събитието са MasterCard, Hoval, Herti и „Девин“, а за осъществяването му допринасят и множество партньори.

На сайта mavrudday.com и в социалните мрежи може да бъде намерена допълнителна и актуална информация.

Сподели публикацията