Slide
Slide

Здравко Василев от Приморско спечели 200 000 лева в първото издание на „Биг Брадър“ през зимата на 2005 г. и реши да инвестира част от парите си в туристически бизнес.
Пред Bgtourism.bg Здравко споделя подробности за своето пътешествие в света на туризма.

– Здравко, минаха години от деня, в който спечели първото издание на българския „Биг Брадър“. Ако това се беше случило днес, какво би направил с парите от голямата награда?
– След толкова години мисля, че най-голямата награда за мен е незабравимото и неповторимо приключение наречено „Биг Брадър“. Не съм и допускал, как няколко месеца живот в една необичайна обстановка, пред погледа на цяла България, могат да променят така живота на човека. Относно голямата награда без съмнение бих направил същото. Бих сбъднал голямата си мечта, бих пътувал по света, бих инвестирал парите в образованието си.

– Колко трудно беше да се сбъдне твоята мечта да имаш собствена яхта, с която се впуснеш в бурните води на туристическия бизнес?
– Всъщност интереса на хората към яхтата, която си купих ме провокира да започна този бизнес. Оказа се, че точно в този период бе започнало бурно развитие на яхтения бизнес в България. Това развитие, за огромно съжаление, бе компрометирано от липсата на специализирана инфраструктура. Като яхтени пристанища, например. В родното Приморско пристанището е строено преди 80 години и отдавна няма нито капацитет, нито визия на пристанище на курортен град.

Първата яхта, която Здравко си купи с част от голямата награда, вече има нов собственик. Промяната в търсенето на този тип морски атракции и липсата на инфраструктура, както и нетърпеливостта на хората за морски приключения принудиха Здравко да предложи по-атрактивна лодка.

– В предаването беше цар на забавните истории от морето, разкажи някоя подобна случка от периода ти на предприемач в Приморско?
– Живота на място като Приморско те среща с различни хора, всеки със своята житейска история и социално положение.
По един или друг начин, по време на своята почивка тези хората стават по-общителни. Обикновено местните стават част от техните летни емоции и преживявания. Всичко това, повярвай ми, има своето отражение. Имам интересни истории  за още няколко участия в предаване като „Биг брадър“.

– Ако трябва да убедиш турист, който се колебае дали да отиде на ваканция на Българското Черноморие или да се похвали със снимки от някой гръцки плаж, какво би му казал?
– Да се похвали със снимка от някой гръцки плаж, но да се забавлява по нашето море! Въпреки тенденциозната антиреклама всяка година срещам хора, които въпреки че са обиколили доста свят, преоткриват България. Преоткриват нашето море и планини и с огромна любов говорят за всичко българско. Нещата зависят от това какво търсиш. Да впечатляващ със снимки и да събираш „лайкове“ или да се наслаждаваш на ваканцията си.

– Самият ти правиш чудесни морски снимки, твои приятели твърдят, че са достойни за изложба. Как се запали по фотографията?
– Мястото, на което живея е изключително впечатляващо. Още преди много години исках по един или друг начин да запечатам спомените си. С развитието на дигиталната фотография и социалните мрежи тези вълшебни моменти по-лесно достигат до много хора. Наистина се радвам, че това което правя се харесва. Използването на моите снимки е абсолютно свободно и все повече мои приятели и съграждани ги използват в своите реклами.

– Кога и как направи любимата си морска снимка?
– От няколко години правя фотосесии с рибарите. Една сутрин докато търсех с обектива си определен детайл се обърнах към слънцето и неволно с телефона снимах изгрева. Този миг е много жив в съзнанието ми.

– Как те подкрепя твоето семейство в трудния път на честен частник в България?
– Оказа се, че ако искаш да просперираш в България, трябва да забравиш няколко неща – почтеност, честност, трудолюбие, доброта, разбиране. Всяко едно от тези качества се приемат за слабост и биваш бързо изхвърлен от безмилостната месомелачка на предприемачеството. Тези, които ме познават знаят през какво съм минал, за да осигуря на семейството си достоен живот. За всички останали, които виждат само постиженията, деликатно ще замълча. Само ще кажа, че въпреки всичко все още се справям. Въпреки всичко!

– Коя е твоята нова мечта и готов ли си да я финансираш с участие в някое от новите риалити предавания по телевизията?
– Моята съпруга казва така: „Понякога се радвам, че не си богат, защото ако беше, вероятно нямаше да спреш да пътуваш!“
Така, че ако някога отново спечеля пари по този начин, всичко ще инвестираме в спомени от пътувания. Защото само, когато човек пътува разбира колко е прекрасен светът. И в колко безмислени битки губим времето си!

Интервюто взе Кристиан ИВАНОВ

Снимки Личен архив

Сподели публикацията