Летище Ларнака, Кипър
Slide
Slide

Никозия. Правителството на Кипър взе решение хотелиерите в страната да получават субсидия от 50 евро на стая за настанени граждани, които са напуснали Украйна заради войната. Островната държава се подготвя да посрещне 2 500 украински граждани и временно да ги настани в курортните комплекси в югоизточната част на острова, съобщи БНР.

Местните власти ще посрещнат и украинци, които са блокирани в Египет като туристи след избухването на войната в страната им. Хотелите, към които те ще бъдат насочени, са в известния курортен район на Агия Напа, разчитащ основно на руския туристически пазар.

Правителството изисква от тях да имат налични незабавно и за периода до 30 април най-малко 50 стаи. От началото на руската инвазия досега Кипър е посрещнал почти 3 000 украински бежанци. Над 70 души от тях са проявили интерес към предоставянето на статут на временна закрила, докато други 20 са подали молби за убежище, сочат данните на Вътрешното министерство.

В много от случаите става въпрос за приемане на членове на семейства на украинци, живеещи на острова, които според статистиката са над 4 600 души.

Сподели публикацията