Бургас.  Ръст на чужди туристи се очаква за предстоящия летен сезон по Южното Черноморие. Това обяви министърът на туризма Марияна Николова, която днес направи инспекция на Летище Бургас. Минимум 6 400 чартъра ще кацнат на аеропорта в морския град за сезон 2021.

„Искаме да наложим България като четири сезонна туристическа дестинация. Област Бургас дава чудесни условия за туризъм, не само по Черноморието, а и във вътрешността на региона, където се развива археологически, културен и бизнес туризъм. Това са сектори, които досега не бяха развивани, но нещата се промениха с оглед на пандемията. Туристите все повече предпочитат индивидуалните пътувания“, заяви Николова.

Полските туристи са едни от най-нетърпеливите да почиват в България

Най-сериозен ще е ръстът на туристи от Полша. По предварителни данни той ще е с около 140%. Поради тази причина министерството разкрива свое представителство във Варшава, като амбицията е да се привлече още повече полския пазар. Голям е интересът и от Словакия, Чехия и Австрия. Започват чартърни програми и от 9 дестинации от Великобритания.

„Очакванията са ни летният сезон да започне от 1-ви юни, като искам да подчертая, че със старта на ваксинацията ние имаме голяма надежда, тъй като обсъждаме страните, които изискват задължителен PCR, той да отпадне с въвеждането на зелени паспорти. Това решение обаче е на европейско ниво“, допълни министърът на туризма.

Марияна Николова направи и кратко обобщение за миналия летен сезон, като обяви, че ръстът на български туристи по морето е около 14%. Това са близо 750 хил. наши сънародници избрали нашите курорти. В момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а СПА дестинациите са резервирани на 100%. Давид Сукнаров

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA