Slide
Slide

Бургас.  Ръст на чужди туристи се очаква за предстоящия летен сезон по Южното Черноморие. Това обяви министърът на туризма Марияна Николова, която днес направи инспекция на Летище Бургас. Минимум 6 400 чартъра ще кацнат на аеропорта в морския град за сезон 2021.

„Искаме да наложим България като четири сезонна туристическа дестинация. Област Бургас дава чудесни условия за туризъм, не само по Черноморието, а и във вътрешността на региона, където се развива археологически, културен и бизнес туризъм. Това са сектори, които досега не бяха развивани, но нещата се промениха с оглед на пандемията. Туристите все повече предпочитат индивидуалните пътувания“, заяви Николова.

Полските туристи са едни от най-нетърпеливите да почиват в България

Най-сериозен ще е ръстът на туристи от Полша. По предварителни данни той ще е с около 140%. Поради тази причина министерството разкрива свое представителство във Варшава, като амбицията е да се привлече още повече полския пазар. Голям е интересът и от Словакия, Чехия и Австрия. Започват чартърни програми и от 9 дестинации от Великобритания.

„Очакванията са ни летният сезон да започне от 1-ви юни, като искам да подчертая, че със старта на ваксинацията ние имаме голяма надежда, тъй като обсъждаме страните, които изискват задължителен PCR, той да отпадне с въвеждането на зелени паспорти. Това решение обаче е на европейско ниво“, допълни министърът на туризма.

Марияна Николова направи и кратко обобщение за миналия летен сезон, като обяви, че ръстът на български туристи по морето е около 14%. Това са близо 750 хил. наши сънародници избрали нашите курорти. В момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а СПА дестинациите са резервирани на 100%. Давид Сукнаров

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията